Carterocephalus palaemon

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Carterocephalus palaemon
Carterocephalus-palaemon-dickkopf.jpg
Laab im Walde - Bärenberg - Gelbwürfeliger Dickkopffalter (Carterocephalus palaemon).jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
клас: Insecta Насекоми
разред: Lepidoptera Пеперуди
семейство: Hesperiidae
род: Carterocephalus
вид: C. palaemon
Научно наименование
Уикивидове Carterocephalus palaemon
Pallas, 1771 г.
Carterocephalus palaemon в Общомедия

Carterocephalus palaemon е вид насекомо от семейство Hesperiidae. Разпространен е в северните части на Евразия и Северна Америка. В България се среща в планините в югозападната част на страната.

Carterocephalus palaemon е средноголяма пеперуда с размах на крилата 29-31 mm. Горната им страна е тъмнокафява с оранжеви и златисти петна. От долната страна предните крила са оранжеви с тъмни петна, а задните – тъмночервени с кремави петна. Има слабо изразен полов диморфизъм, като женските са малко по-големи.

През юни-юли Carterocephalus palaemon снася отделни яйца в туфи трева. Ларвите се излюпват след около 10 дни. Те си строят убежища от стръкове трева, свързани с изпускани от тях нишки, и прекарват деня вътре, като излизат да се хранят нощем. През есента напълно порасналите ларви си изграждат ново убежище, където прекарват зимата в хибернация. След събуждането си през пролетта ларвите образуват светлобежови какавиди с надлъжни тъмни ивици. Около 5-6 седмици по-късно, между май и юли, в зависимост от географската ширина, се появяват възрастните пеперуди. Carterocephalus palaemon е много активна пеперуда и се нуждае от много нектар и слънчева светлина, макар че понякога лети и по здрач.

Източници[редактиране | редактиране на кода]