Computex

от Уикипедия, свободната енциклопедия

COMPUTEX Тайпе (COMPUTEX Taipei) (на китайски: 台北國際電腦展 – Тайпейска международна компютърна изложба, на английски: Taipei International Information Technology Show – Тайпейска международна изложба за информационни технологии) е международна компютърна промишлена изложба, която се провежда в Световния търговски център (на английски: TWTC) в столицата на Тайван Тайпе. Всяка година в Тайван водещи производители на информационни технологии демонстрират собствени разработки. Повечето от изследователските и производствени центрове са разположени тук, привличайки анализатори, журналисти и изследователи от индустрията за информационни технологии (ИТ) от цял ​​свят.

Първата изложба Computex се провежда през 1981 г. и осигурява място за малки и средни предприятия в зараждащата се компютърна индустрия на Тайван, на което да покажат своите постижения. С нарастването и развитието на индустрията на информационните технологии в Тайван в началото на 90-те години на миналия век, Computex започна да се разширява бързо и се превръща в емблематична арена за ИТ индустрията. Сега това е най-голямото компютърно изложение в света,[1] в което участват водещи производители на компютърна техника и електроника.

Последното изложение COMPUTEX се провежда от 30 май до 2 юни 2023 г. със сесии по теми като високопроизводителни изчисления, изкуствен интелект, свързаност от следващо поколение и устойчивост.[2]

На 28 ноември 2018 г. (същия ден, в който Deutsche Messe AG обявява, че през 2019 г. няма да има CeBIT),[3] то се превръща в най-голямото компютърно изложение в света с участието на големи производители като Intel, AMD, NVIDIA и други, както и тайвански марки като Acer и ASUS.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Technomania // Архивиран от оригинала на 2023-09-27. Посетен на 2024-01-10.
  2. COMPUTEX TAIPEI // Архивиран от оригинала на 30 May 2023. Посетен на 2023-06-02.
  3. Deutsche Messe restructures event portfolio - Trade fair news // Архивиран от оригинала на 2020-02-20. Посетен на 2020-04-01.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  • CeBIT (Хановер, Германия)
  • CES (Лас Вегас, Невада, САЩ)