Обикновен глог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Crataegus monogyna)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Обикновен глог
Common hawthorn.jpg
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Розоцветни (Rosales)
семейство:Розови (Rosaceae)
род:Глог (Crataegus)
вид:Обикновен глог (C. monogyna)
Научно наименование
Обикновен глог в Общомедия
[ редактиране ]

Обикновен глог (Crataegus monogyna) е вид храст или дърво[2] от род Глог, семейство Розови. Разпространено е сред храсталаци и гори. Висок е 5 – 14 метра и се среща в Европа, Северна Африка и Западна Азия. Част от скъсените му клонки са видоизменени в бодли и това е дало основание за народната поговорка „От трън – та на глог“. Листата са дълги 2 – 4 cm. и специфично изрязани. Цветовете му са бели и ароматни с диаметър 8 – 15 мм. Плодовете са лъжливи, сферични, имат червен или червено-кафяв цвят. Съдържат по едно семе. Дървесината на глога е много твърда и здрава, а много от останалите части на растението се използват в медицината.

Употреба в народната медицина[редактиране | редактиране на кода]

ботаническа илюстрация

Научната и народната медицина са единодушни – глогът е великолепно сърдечно средство. Той подобрява работата на коронарните артерии, сърдечния мускул получава повече кислород. Увеличава се и силата на сърдечните съкращения и сърцето изпомпва повече кръв. Особено подходящ е глогът при възрастни болни с изтощени сърца. В първи и втори стадий на сърдечна декомпенсация, когато оплакванията настъпват след физически претоварвания, тази билка е най-подходяща. Не бива да се пренебрегват и младите подложени на непрекъснат стрес. Освен, че засилва сърдечните съкращения има регулиращо действие върху сърдечния ритъм и артериалното налягане. Глогът и препаратите от него са идеални за продължително лечение. Тъй като ефектът не е мигновен, е добре да се взема седмици и повече. Може да се съчетава с други лекарства, самата билка няма странични ефекти и не засилва страничните ефекти на лекарствата. Това е важно за хора с начална форма на сърдечна недостатъчност и придружаващи заболявания, изискващи разнообразно лекарствено лечение. Друго предимство на глога е, че при продължителна употреба не се развива ефектът на привикването, т.е. не се налага непрекъснато увеличаване на дозите, за да се постигне първоначалното действие на билката.

Използват се корените (отвара), листата (запарка), цветовете (запарка), плодовете (запарка).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Crataegus monogyna (Jacq.). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 8 април 2021 г. (на английски)
  2. Цавков, Евгени, Димова, Добромира. Дърветата и храстите в природен парк Витоша. България, Дирекция на Природен парк Витоша, 2001. с. 54.