Агути

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Dasyprocta)
Агути
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Гризачи (Rodentia)
семейство:Агутови (Dasyproctidae)
род:Агути (Dasyprocta)
Научно наименование
Bonaparte, 1838
Агути в Общомедия
[ редактиране ]

Агу̀тите (Dasyprocta) са род бозайници от семейство гризачи.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Агутите живеят в тропическите гори на Централна и Южна Америка. Те са родственици на морските свинчета и външно приличат на тях, но имат по-издължени крайници. Наричани са още „южноамерикански златни зайци“. Тялото на агути е покрито с груба козина, която настръхва когато животното е разтревожено. На дължина достига около 50 cm и завършва с къса, неокосмена опашка.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

На предните си лапичики агути имат по пет пръста, а на задните – по три. Опашката е много къса и неокосмена, а може и на практика да отсъства. Агути могат да достигнат до 60 cm на дължина, а теглото им достига до 4 kg. Оцветяването на козината е златисто. Мнозинството от видовете имат тъмно гръбче и бяло или светложълто коремче. В окраската също може да се открият оттенъци на оранжево. Има противоречиви сведения за това дали агути са активни денем или нощем. В дивата природа агути са срамежливи животни и странят от хората, но в плен могат да станат доверчиви. В плен агути могат да достигнат 20-годишна възраст, забележително дълго време за гризач.

Размножане[редактиране | редактиране на кода]

Агутите раждат на котила от 2 до 4 малки след тримесечна бременност. Някои видове имат две котила на година през май и октомври, докато други се размножават целогодишно. Малките се раждат в дупки, покрити с листа, корени и косми. Те са добре развити при раждането си и могат да се движат и хранят един час след раждането си. Мъжките агути не се допускат до дупката, докато новородените са много малки, но родителската двойка остава заедно до края на живота си.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]