deviantArt

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

deviantArt (официално deviantART, обикновено с абревиатура dA) е онлайн общност, в която се качват различни видове „произведения на изкуството“ направени от потребителите. Отворен е на 7 август, 2000 от Скот Джаркоф, Матю Стивънс, Анджело Сотира и други. Дружеството на deviantArt се намира в Холивуд, Лос Анджелис, Съединени щати.

deviantArt се стреми да осигури платформа за всеки майстор, където да показва и да обсъжда творбите си. Творбите са организирани в обширна категорийна структура, която включва фотография, дигитално изкуство, традиционно изкуство, литература, Flash, кинопроизводство, скинове за апликации и други. Също така има и обширни източници, които могат да се теглят, като уроци и стокова фотография. Допълнителните удобства включват дневници, анкети, групи и портфолия.

„Фела“, малка котка-робот, е официалният талисман на devianArt.

От август 2010 сайтът се състои от повече от 14.5 милиона членове и повече от 100 милиона изявления и получава около 140 000 такива на ден. В допъление, потребителите на deviantArt имат повече от 1.4 милиона „любими“ и 1.5 милиона коментари дневно. Домейнът deviantart.com привлече около 36 милиона посетители годишно. От юли 2011 е тринадесетата най-голяма социална мрежа с 3.8 милиона посетители на седмица.