ESCP Europe

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ESCP Europe
Escp-Paris.jpg
Сградата на в ESCP Europe в Париж
Девиз "Европейска идентичност, глобална перспектива"
Основаване 1819 г.
Местоположение Париж, Франция
Сайт www.escpeurope.eu
ESCP Europe в Общомедия

ESCP Europe (произношение на френски: Е Ес Се Пе Юроп; от инициалите на старото наименование на френски: École supérieure de commerce de Paris – Висше училище по търговия на Париж) е висше бизнес училище със седалище в Париж и учебни бази в Лондон, Берлин, Мадрид, Торино, Варшава.

Основано през 1819 г., това е най-старото бизнес училище в света[1].

През 2010 г. ESCP се класира на 10-то място сред европейските бизнес училища според Financial Times[2]. През 2010 г. магистърската му програма по „Мениджмънт“ (Master in Management) според Financial Times се класира на 1-во [3], а през 2012 и 2013 г. – на 2-ро място[4]. Университетът се класира също на 21-во място в света със своята директорска програма по МБА (Executive MBA)[5].

Програмите на ESCP Europe са тройно акредитирани от международните оценители EQUIS, AMBA и AACSB[6].

Университетът има бележити випускници, работещи в сферата на бизнеса и политиката, като Патрик Тома (главен директор на „Ермес“), Жан-Пиер Рафарен и европейския комисар за вътрешни пазари и услуги Мишел Барние.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основано е от група бизнесмени и учени в сферата на икономиката, включително известния икономист Жан-Батист Сей и търговеца Витал Ру. Създадено през 1819 г., ESCP е първото висше търговско училище в света[7][8].

Моделирано е в Политехническия университет (основан от Лазар Карно и Гаспар Монж), но е бил много по-скромен в началните си години, предимно защото не е бил подпомаган от държавата. Университетът постепенно набира авторитет и значимост през ХІХ век. През 1859 г. е преместен на днешното си местоположение на „Авеню де ла Републик“. През ХХ век е изразен много по-силен интерес към бизнес науките и през последните години ESCP Europe придобива нарастваща значимост сред останалите висши училища. Популярността му води до изработване на взискателен избирателен процес, така че в средата на ХХ век училището – вече известно като елитна институция – започва да приема студенти чрез състезателен приемен изпит след посещаване на двугодишна подготвителна програма.

ESCP Europe е интернационално още от самото си начало. Випускът от 1824 г. с общо 118 студенти е съставен от около 30% чужденци (вкл. 7 от испански, 2 от хавански, 5 от бразилски, 5 от нидерландски, 4 от немски, 2 от гръцки, 2 от португалски, 2 от американски, 2 от чилийски, 1 от савоярдски, 1 от италиански, 1 от шведски, 1 от руски и 1 от хаитянски произход[9]. Езиковото обучение е основна част от 1-та учебна програма, включвала, освен френска граматика, курсове по английски, немски и испански. През 1873 г. е основана Асоциацията на завършилите ESCP Europe. През 1921 г. ESCP Europe отпразнува своята 100-на годишнина, отложена поради следвоенната криза, в широкия аудиториум на Сорбоната.

Кампусите на ESCP Europe в Обединеното кралство (отначало Оксфорд, сега Лондон) и Германия (отначало Дюселдорф, сега Берлин) са открити през 1973 г. Следва създаване на учебни бази в Мадрид (Испания, 1988), Торино (Италия, 2004), Варшава (Полша, 2015). Кампусът от Дюселдорф се мести в Берлин през 1984 г., а кампусът от Оксфорд – в Лондон (2005)[10]. Сградата на Лондонския кампус е помещавала преди това „Ню Колидж“ – училище на Лондонския университет, и богословски колеж на Обединената реформирана църква.

През 2011 г. „ESCP Europe“ става основаващ партньор на HESAM – група от институции за изследвания и висше образование в сферата на хуманитарните и обществените науки, включваща Националната академия за администрация (ЕNA), Националната консерватория за изкуства и занаяти (CNAM), Сорбоната. Планирано е „ESCP Europe“, заедно с Националната академия за администрация, да представлява „Колегиум на управление и мениджмънт“[11].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]