Ford Model T

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ford Model T, 1927 г.

Ford Model T наречен разговорно „Тенекиената Лизи“ (на английски: Tin Lizzie) е автомобил, произвеждан от автомобилната фирма Форд от 1908 до 1927 г. До 1972 г. това е най-масово произвеждан автомобилен модел в света с 15 милиона броя.[1] Хенри Форд създава първата действаща линия за монтаж на автомобили през 1913 г. Конструкцията на автомобила е опростена и пригодена максимално, за да може да се монтира на линията. Това опростяване като например термосифонна система за охлаждане без водна помпа, смазване на възлите на двигателя чрез изпръскване и други не правят колата по-ненадеждна, а са считани за прогресивни промени. Като резултат постига осемкратно увеличаване на производителността на монтажа (от 12,5 часа на 1 час и 33 минути). Интересното е, че при това тясното място в производството се оказало боядисването. Единствената боя, която е можела да изсъхва достатъчно бързо, е Japan Black, поради което компанията Ford спира производството на други цветове до 1926 г. И това е причина за знаменитата фраза на Хенри Форд „Всеки цвят, стига да е черен.“ За да се постигне необходимата производителност при монтажа е особено важно да се постигне високо качество на детайлите и пълна взаимозаменяемост. Резервни части за този автомобил са продавани в железарските магазини.

Когато се появява Модел Т през 1908-1910 г, по-голямата част от автомобилите за лично ползване в САЩ струват от 1100 до 1700 долара. Началната цена на Модел Т е 825-850 долара. Цената на автомобила се намалява постоянно и достига 350 долара. През 1914 г. един работник на монтажната линия на Ford може да закупи един автомобил Ford Model T само с четири месечни възнаграждения. Това прави автомобила наистина „народен“.[2]

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Двигател Ford T с работен обем 2,9 литра.

Двигателят Ford T е четирицилиндровс оработен обем 2893 см³ и мощност 20 к.с. (15 кВт). Максималната скорост, която развива автомобила е 64-72 км/час. Цилиндровия блок представлява цяла чугунена отливка и главата на блока се сваля. Клапанният механизъм е с долно разположение на клапаните. Не се е предвиждало регулиране на клапаните като в случай на проблеми се заменяли избутвачите или се изпилявали.

В скоростната кутия на Форд МоделТ се използва планетарен механизъм с управление, изпълнявано с помощта на блокиране на отделните негови елементи с лентови спирачки. Този принцип се използва в съвремените автоматични скоростни кутии. Превключването между двете налични първа и втора скорости и задната скорост се извършва от водача посредством ръчната спирачка и два крачни педала.

Фотогалерия дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Галерия хронология на Модел Т[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ford Model T Stars In The Design Museum Tank. // carpages.co.uk Car Knwoulege. Посетен на 2008-04-07. (на английски)
  2. https://usa.usembassy.de/etexts/his/e_prices1.htm