Fototeka

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Fototeka
Информация
Уеб адрес fototeka.fn.org.pl
Езици полски
Притежател Националната филмотека на Полша, Варшава
Създаден от „4К“
Създаване ноември 2009 г.
Пуснат онлайн ноември 2009 г.
Настоящ статус онлайн

Fototeka е голяма онлайн библиотека, и информационен център за филми и фотографии, на Националната филмотека на Полша, намираща се във Варшава, свързани с историята на полските филми (филми, хора, събития и т.н.).

История[редактиране | редактиране на кода]

Библиотеката е създадена през ноември 2009 г., в сътрудничество с интерактивна агенция „4K“, като електронен база данни е създадена въз основа на натрупани колекции от фотографии и филми, негативи и диапозитиви. Показва както познати, също така и уникални снимки на полски филми, от предвоенния период и от периода 1945 – 1989 г., и участващите в тях създатели – режисьори, актьори, оператори, асистенти и т.н., филмови премиери, и друга интересна и полезна информация.

Целта на библиотеката „Fototeka“ е:

  • образование и разпространение на филмовата култура в съответствие със Закона за кинематографията от 30 юни 2005 г. и Устава на Националния филмов архив, който е приложен към Постановление № 17 на министъра на културата и националното наследство от 29 април 2008 г.;
  • защита на фотографските колекции на Националната филмотека и развитието им;
  • улеснение и помощ за установяването на контакти със собствениците на авторските права.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Проектът е бил признат във филмовата индустрия, което води до двойно номинация през 2010 г. и 2011 г., за наградата на Полския институт за филмово изкуство в категорията „Уеб портал на филми“. При третата номинация през 2012 г. е удостоен с тази награда от Полския филмов институт.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Filmoteka Narodowa“ в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.