Fun Lovin' Criminals

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Fun Lovin' Criminals
2005 г.
Информация
ОтНю Йорк, САЩ
Стилалтернативен хип-хоп, алтернативен рок, хип-хоп, джаз, фънк
Активностот 1993 г.
Уебсайтfunlovincriminals.tv
ЧленовеХюи Морган
Брайън Лейзър
Франк Бенбини
Бивши членовеСтийв Борговини
Максуел Джейсън
Fun Lovin' Criminals в Общомедия

Fun Lovin' Criminals (в превод: Обичащи забавлението престъпници), често наричани само по инициалите на името си FLC, е американска алтернативен рок група от Ню Йорк.

Музикалният им стил е еклетричен, включващ стилове като хип-хоп, рок, фънк, блус и джаз. Песните им често се занимават с живота в града, в частност Ню Йорк доста често, но и като цяло градския живот. Разработват проблеми като организирана престъпност, дрогиране за развлечение, насилие, глад и политика. Често са сравнително екзистенциални, но в същото време сатирични и хумористични. Най-големият им хит е Scooby Snacks, който включва откъси от филми на Куентин Тарантино.

Групата набира популярност по цял свят, особено в северозападна Европа, с издаването на първите им два албума в началото на деветдесетте.

История[редактиране | редактиране на кода]

Групата е сформирана през 1993 от Хюи Морган, Брайън Лейзър и Стийв Борговини след като Лейзър, който вече се познавал с Борговини, среща Морган в бар, в който и двамата работели. Тримата се събрали и свирели в бара, когато уговорени изпълнители не се появели. По време на именно едно такова изпълнение те привлекли вниманието на EMI, откъдето им предложили договор за лейбъл.

Дебютният им албум Come Find Yourself излиза през 1995 и, въпреки лошото си представяне в САЩ, се продава много добре по света, достигайки седма позиция във Великобритания. Благодарение на успеха си именно там, те не са изоставени от звукозаписната си компания и дори записват втория си албум, 100% Colombian, докато все още провеждат интензивно турнето си. И този албум обаче се представя жалко в Щатите, поради което договорът им с лейбъла пропада.

По това време, през 1999, Стийв Борговини напуска групата. На негово място отначало идва Максуел Джейсън, отначало само временно, в случай че Борговини се върне. Третият студиен албум на групата Loco излиза през 2001, когато и става ясно, че Борговини няма да се върне. Поради тази причина неговото място е заето за постоянно от Марк Рейд от Лейчъстър, Великобритания.

От тогава насам съставът е постоянен. Групата прави турнета и записва нови и нови материали.

Издават шестия си албум Classic Fantastic на 1 март 2010. Европейското им турне започва на 6 март 2010.

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Come Find Yourself, първият албум на групата, излиза през 1995 чрез Capitol Records. Включва Scooby Snacks, най-големият им хит дотогава. Освен това, в албума са включени откъси от филми на Куентин Тарантино, смесени с рап мотиви и изпяти припеви. Песните се отнасят предимно за Ню Йорк, включително за Нюйоркското метро L („Bombin' the L“), Кони Айлънд (Coney Island Girl) и мафиотския бос Джон Готи (King of New York), както и още много малки препратки в останалите песни. Come Find Yourself прави бавно изкачване във Великобритенските класации, като най-накрая дости седма позиция. За сметка на това обаче, не участва в класации в САЩ. Успехът на албума предопределя повторното пускане на Scooby Snacks като сингъл, който този път достига №12, десет позиции по-нагоре от предното класиране.

100% Colombian, издаден през 1998 чрез Virginia Records, има доста по-твърд звук. Korean Bodega е най-големият хит на албума. Достига 15-а позиция, най-високо класиралия се хит след повторното пускане на Scooby Snacks.

През 1999 излиза албумът им Mimosa, в който са включени кавъри и различни версии на по-рано издадени песни. Продава се добре, но за онова време е този с най-ниските продажби и остава така за няколко години.

Две години по-късно групата издава Loco, включващ хитовия сингъл Loco. Този сингъл е най-големият им дотогава, класирайки се на пета позиция във Великобритания.

Последният албум, излязъл чрез EMI, е Bag of Hits (2002). Пуснат е в едно- и двудисков формат, като втория диск съдържа пълни ремикси на песни на FLC от други изпълнители. EMI пуска албума в двудисков формат срещу волята на групата, но въпреки това, той достига единадесета позиция в класациите.

След като се разделят с EMI, FLC подписват със Sanctuary Records, чрез които издават шестия си студиен албум Welcome to Poppy's. Албумът получава силни, но не твърде добри, отзиви и като цяло се класира зле.

От EMI продължили да издават непубликувани дотогава песни на бандата, но самата тя издава албум чак през 2005 – Livin' In The City. Той е като любовно писмо за Ню Йорк, с множеството си обръщения и препратки към него.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

Година Албум Позиции в класации
Великобритания САЩ
1996 Come Find Yourself
  • Дата на излизане: 20 февруари 1996
  • Лейбъл: Capitol Records/Chrysalis/EMI/Silver Spotlight Records
7 144
1998 100% Colombian
  • Дата на излизане: 31 август 1998
  • Лейбъл: Capitol Records/Chrysalis/EMI
3
2001 Loco
  • Дата на излизане: 6 март 2001
  • Лейбъл: EMI
5
2003 Welcome to Poppy's
  • Дата на излизане: 9 септември 2003
  • Лейбъл: Sanctuary Records
20
2005 Livin' In The City
  • Дата на излизане: 16 август 2005
  • Лейбъл: Sanctuary Records
57
2010 Classic Fantastic
  • Дата на излизане: 1 март 2010
  • Лейбъл: Kilohertz
112

Компилации[редактиране | редактиране на кода]

Година Албум Позиции в класации
Великобритания
1999 Mimosa
  • Дата на излизане: 7 декември 1999
  • Лейбъл: Capitol Records/Chrysalis/EMI
  • Забележка: Колекция с нов материал и В-страна
37
2002 Bag of Hits
  • Дата на излизане: 9 юли 2002
  • Забележка: По-раншните издания включват диск с ремикси
11
2003 Scooby Snacks: The Collection
  • Дата на излизане: 8 юли 2003
  • Забележка: Колекция
2004 A's, B's and Rarities
  • Дата на излизане: 2 март 2004
  • Забележка: Пакет от 3 CD-та

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Година Заглавие Албум Позиция в класации
Великобритания Ирландия САЩ
1996 The Grave And The Constant Come Find Yourself 72
Scooby Snacks 22 14
„The Fun Lovin' Criminal“ 26
1997 King Of New York 28
I'm Not In Love“ / Scooby Snacks Mimosa / Come Find Yourself 12 27
1998 Love Unlimited 100% Colombian 18
Big Night Out 29
1999 Korean Bodega 15
2001 Loco Loco 5 22
Bump / Run Daddy Run 50
2003 Too Hot Welcome to Poppy's 61
Beautiful 132
2005 Mi Corazon Livin' In The City 182
2010 Classic Fantastic Classic Fantastic

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fun Lovin' Criminals в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​