Grande Munus

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Grande Munus“
„Голямо задължение“
Герб на папа - автор
герб на папа Лъв ХІІІ
Виденциклика
Езиклатински
ПапаЛъв XIII
Издаване30 септември 1880 г.
Свети Петър (Рим)

Grande Munus (в превод от латински: Голямо задължение) е папска енциклика на папа Лъв XIII, от 30 септември 1880 г., с която се възхваляват достойнствата на Св. св. Кирил и Методий от Солун, като апостоли на християнството в Източна Европа, които проповядват на славянски език Евангелието на хората от Моравия, Панония, България, Далмация, Хърватия и Полша.

Енцикликата проследява подробно историята на деянията на светите братя Кирил и Методий, които се почитат като равноапостоли във всички славянски земи. Поради заслугите на двамата светители, разпространили християнството сред славянските народи, папа Лъв ХІІІ обявява деня 5 юли да бъде определен в календара на вселенската Римска Църква, като празник на светите Кирил и Методий.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  • Egregiae Virtutis – апостолическо послание на папа Йоан Павел II, от 30 декември 1980 г., с коeто Кирил и Методий се обявяват за съпокровители на Европа.
  • Slavorum Apostoli – папска енциклика на папа Йоан Павел II, от 2 юни 1985 г., с която се отдава почит на делото на Кирил и Методий.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. След Втория Ватикански събор, в резултат на литургичвната реформа, празникът е преместен на 14 февруари – датата на смъртта на Константин Кирил Философ – срв. в т.см. енцикликата Slavorum Apostoli на папа Йоан Павел II, от 2 юни 1985 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]