Higer Bus

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Higer Bus Company Limited
海格客车
Типнепублично акционерно общество
Индустрияавтомобилизъм
Основаване1998 г.
СедалищеСуджоу, Китай
Служителинад 6000
Продуктиавтобуси
автомобили
Чиста печалба2,4 млрд. юана
СобственикКинг Лонг
Уебсайтwww.higer.com
Higer Bus Company Limited в Общомедия

Higer Bus Company Limited (на китайски: 海格客车, чете се Хайгер) е китайски автомобилен производител, днес водещ производител на градски и междуградски автобуси в Китай. Компанията е основана през 1998 г. Декларираната основа на производствената философия: „Фокус върху безопасността и качеството на услугата“. Компанията работи в тясно сътрудничество с шведската компания Scania. Производството на автобуси се контролира от служителите на Scania. През 2015 г. HIGER отново постига нов пробив с повече от 11,7 милиарда юана приходи от продажби. Награден с „Най-добрата марка в Китай“, „Продукт без национална инспекция“ и други отличия, HIGER си проправя път до 500-те най-ценни марки в Китай със стойност на марката от 14,492 милиарда юана, превръщайки се в най-бързо развиващата се компания в китайската автобусна индустрия, база за износ на национални готови автомобили и едно от Топ 100 на предприятията за информационни технологии в Китай.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Територията на завода е 40 000 кв. м. Цялата територия е разделена между три производствени обекта. Заводът е проектиран да произвежда 35 000 автобуса годишно. В компанията работят 4500 служители, от които над 500 са технически специалисти. Създадени са над 50 серии и над 300 модела автобуси за пътнически, туристически и градски цели. През 2006 г. HIGER стартира съвместен проект със Scania за производство на туристически автобус от най-висок клас, наречен „Scania-Higer“. Производството на автобуси е сертифицирано по стандарта ISO/TS16949:2002 и задължителния държавен стандарт CCC.

Представителства[редактиране | редактиране на кода]

Автобусите HIGER се доставят в повече от 30 страни по света, включително в Европа, Америка, Африка, Югоизточна Азия и Близкия изток. Продажбите през 2006 г. са около 3 милиарда долара. Линия от седем автобуса е представена на руския пазар. Всички те са адаптирани към руските експлоатационни условия и са преминали пълна сертификация. HIGER става първият китайски производител в Русия, който произвежда и сертифицира автобус с двигател Евро 4.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Автобус на HIGER участва в снимките на игралния филм „Любов в големия град 2“ на режисьора Мариус Вайсберг. Според сценария автобусът превозва героя на филма Виле Хаапасало от летище Шереметьево до железопътната гара Беларуски в Москва. Епизодите с участието на автобуса HIGER са заснети на Живописния мост над река Москва.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. About Us // Higer Bus Company Limited. Архивиран от оригинала на 2015-06-24. Посетен на 24 юни 2015.