Москва (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Изглед от Кримския мост в Москва
Москва, Москворецка крайречна ул.
Извивка на Москва река край Коломна

Москва (или Москва река) е река в Московска и частично в Смоленска област на Русия. Тя е ляв приток на Ока, а чрез нея - на Волга.

География[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на реката е 503 км. Площта на басейна и е 17 600 кв. км. Реката замръзва през ноември-декември и остава скована в лед до късния март и април. Нейни основни притоци са: отляво - Руза, Истра, Яуза, а отдясно — Пахра и Северка. Влива се в Ока при град Коломна.

Чрез Канал Москва, частично протичащ през Москва, реката се свързва с плавателния път по Волга, поради което наричат града „столица на 5 морета“ - Бяло, Балтийско, Каспийско, Азовско и Черно.

Екология[редактиране | редактиране на кода]

Качеството на водата в реката е много ниско. Местните жители се шегуват, че в нея може да се прояви фотолента, тъй като съдържанието на цинк и соли на тежки метали в нейните води превишава допустимата норма няколко пъти. Московското кметство през последните години предлага проекти за очистване на водоема, но все още нищо не е предприето.

Градове[редактиране | редактиране на кода]

На река Москва е разположена столицата на Русия Москва, наречена на реката. Водата от реката широко се използва за водноснабдяване на столицата.

Реката минава през следните градове (по течението): Можайск, Звенигород, Красногорск, Москва, Дзержинский, Литкарино, Жуковский, Раменское, Бронници, Воскресенск, Коломна.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]