Колумбийска тетра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Hyphessobrycon columbianus)
Колумбийска тетра
Природозащитен статут
DD
Недостатъчно данни[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
(без ранг):Шараноподобни (Ostariophysi)
разред:Харацидоподобни (Characiformes)
семейство:Харацидови (Characidae)
род:Хифесобрикони (Hyphessobrycon)
вид:Колумбийска тетра (H. columbianus)
Научно наименование
Géry, 2002
Колумбийска тетра в Общомедия
[ редактиране ]

Колумбийската тетра (Hyphessobrycon columbianus) е вид сладководна риба от род Hyphessobrycon, семейство Харациди, която естествено обитава отточната система на река Аканди в северозападната част на Колумбия. Местообитанията ѝ са бавноподвижни притоци и заливчета.

Физическо описание[редактиране | редактиране на кода]

На обща дължина достига до около 6,5 cm и има сребристосив цвят. Над латералната линия люспите имат тюркоазено син оттенък с нарастваща наситеност, който става ясно изразена ивица, минаваща през гърба на рибата. Перките са преобладаващо пурпурно червени, но цветът им избледнява, докато рибата е в покой. Аналната перка обикновено е покрая с черно, а гръбната и опашната перки имат белезникави петънца.

Видът прилича на Hyphessobrycon ecuadorensis, обитаващ водите на западен Еквадор и двата вида като цяло са били бъркани преди официалното описание на вида H. columbianus през 2002 година.

Като аквариумен вид[редактиране | редактиране на кода]

Колумбийската тетра като цяло е дръзка, адаптираща се риба с продължителност на живота до около 3-5 години. Храни се с типична храна за аквариумни рибки като пелети, замразени и сушени храни, дребна жива храна. Видът предпочита вода с неутрална или леко повишена киселинност, с температура около 24-26 °C. Въпреки че са известни с това, че тормозят другите аквариумни риби, вероятността за това чувствително спада, ако се отглеждат в група от шест или повече. Колумбийската тетра се размножава по подобен начин като другите тетри от рода.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hyphessobrycon columbianus (Géry, 2002). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hyphessobrycon columbianus в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​