IDEA

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

ИДЕА (от IDEA, съкращение от английското International Data Encryption Algorithm) е блоков шифър, създаден от Джеймс Меси от ЕТХ Цюрих и Ксуейя Лей, патентован през 1991, това е алгоритъм за шифриране на блокове от данни, който освен това е и симетричен. Използва 128-битови ключове за шифриране на блокове с дължина 64 бита.

Идеята при създаването на алгоритъма е да замени DES. IDEA представлява шифър с малки промени на един по-ранен шифър - PES (Proposed Encryption Standard, букв. предложен стандарт за шифроване) и първоначално има името IPES (Improved PES - букв. подобрен PES).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „International Data Encryption Algorithm“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.