IDEA

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

ИДЕА (от IDEA, съкращение от английското International Data Encryption Algorithm) е блоков шифър, създаден от Джеймс Меси от ЕТХ Цюрих и Ксуейя Лей, патентован през 1991, това е алгоритъм за шифриране на блокове от данни, който освен това е и симетричен. Използва 128-битови ключове за шифриране на блокове с дължина 64 бита.

Идеята при създаването на алгоритъма е да замени DES. IDEA представлява шифър с малки промени на един по-ранен шифър – PES (Proposed Encryption Standard, букв. предложен стандарт за шифроване) и първоначално има името IPES (Improved PES – букв. подобрен PES).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „International Data Encryption Algorithm“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.