Направо към съдържанието

Industriae tuae

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Industriae tuae“
„Вашето усърдие“
Видпапска була
Езиклатински
ПапаЙоан VIII
Издаване29 юни 880 г.
Рим

Industriae tuae (в превод от латински: Вашето усърдие) е папска була на папа Йоан VIII, от 29 юни 880 г., с която се одобрява използването на славянски език в литургията и създаването на архиепископията на Моравия, начело с Методий. Издаването на булата е голям успех за външната политика великоморавския княз Святополк I, тъй като папата признава славянския владетел за равен с другите християнски владетели в Европа. Оригиналният текст на булата не е запазен. Препис от нея е включен в Кодекс от Монте Касино от 11 век.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Папата утвърждава Великоморавия като християнска държава под покровителството на Светия престол.

Потвърдени са епископския сан и функциите на Свети Методий като епископ на Моравия, като се разпорежда да бъдат изгонени от Великоморавия всички духовници, които се противопоставят на Методий.

Папа Йоан VІІІ одобрява използването на славянската азбука (глаголицата), създадена от Константин-Кирил Философ и разрешава провеждането на светата литургия на славянски език. Само Евангелието първо трябва да се чете на латински и след това да се превежда на славянски език за тези, които не разбират латинския.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Magnae Moraviae fontes historici III, ed. Lubomír E. HAVLÍK, Brno 1969, Ep. nr. 90.
  • Snopek, František, List papeže Hadriana II. v pannonské legendě a bulla Jana VIII. Industriae tuae / historicko-kritický pokus Františka Snopka s dodatkem: Pseudoisidorovy dekretaly a sv. Methoděj, Olomouc, 1897.
  • Havlík, Lubomír E., The Roman Privilege "Industriae tuae" for Moravia. In: Cyrillomethodianum VII, 1983, 23-37.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]