Джеф Сарвер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Jeff Sarwer)
Джеф Сарвер
канадски шахматист
JeffSarwer.jpg
Джеф Сарвер в едновременно съревнование с десетки шахматисти (1988)

Роден
14 май 1978 г. (45 г.)
Джеф Сарвер в Общомедия

Джеф Сарвер (на английски: Jeff Sarwer) е канадски шахматист, бил дете чудо в шахмата. Харизматичната му личност и талантът му в шахмата го превръщат в известна медийна фигура. Шахматната му кариера и необичайният живот на самейството му са били тема на много статии и телевизионни шоута.

Атакуващият стил на игра на Сарвер често е сравняван с този на Боби Фишер.

Сарвер печели Световния шампионат за Младежи под 10 години в Пуерто Рико през 1986, представяйки Канада.[1] Когато е на 8 години, много хора вярват, че той ще бъде един от най-големите феномени в историята на играта. Аллен Кауфман оглавяващ Американската Шахматна Фондация, казва „Джеф на 9 е по-силен от Боби, когато беше на 11“. Брус Пандолфини казва „От няколкото хиляди деца, които съм обучавал, Джеф със сигурност е най-удивителният млад играч, когото някога съм виждал“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 май 1978 г. в Кингстън, Онтарио, Канада, от майка финландка и баща канадец, Сарвер научава правилата на шахмата едва четиригодишен, от сестра си Джулия, която е с две години по-голяма от него. На 6 години той започва да играе в Манхатънския Шахматен Клуб, който по това време се явява един от най-престижните клубове в света. Мениджър тогава е Брус Пандолфини, който е толкова впечатлен, че дава на него и сестра му, безплатни доживотни членства, които обикновено са резервирани за гросмайстори.

Сарвер е забавлявал големи тълпи, играейки срещу 40 души по едно и също време, т.нар. сеанс на едновременна игра, всеки път в Деня на Канада, откакто е 7-годишен, в Парламент Хил, Отава. Също е участвал в бързи шахмат игри, в Washington Square Park в Ню Йорк, където много хора се събират, за да гледат представянията му.

Присъствие в медиите[редактиране | редактиране на кода]

Когато е седемгодишен, ентусиазмът за игра на Сарвер приковава вниманието на гросмайстора Едмар Меднис и той го кани да анализира мача от Световното първенство през 1986 между Каспаров-Карпов, по PBS. Джеф и сестра му Джулия (която също е шампион при момичетата под 10 години), отново се появяват по телевизията през 1987, когато е реваншът. След това те стават добре известни в медийните среди и взимат участие в различни шоута, превръщат се и в тема за документален филм.[2]

Списания като GQ и Sports Illustrated са писали статии за Сарвер и семейството му, често подчертавайки техния странен начин на живот и поставяйки под въпрос безопасността и развитието на кариерата му като шахматист, в условията на грижа от страна на бащата.

Статията във Vanity Fair[редактиране | редактиране на кода]

Когато разбира, че няма да може изцяло да контролира живота на Джеф, баща му, не му позволява да продължи шахматната си кариера. Той премества семейството от Ню Йорк и попада в неприятности с Обществото за помощ на децата в Онтарио. Статия в списанието Vanity Fair от Джон Калапинто, описва насилие над Джеф и Джулия от страна на баща им. По тази причина те са му отнети и биват изпратени в защитно попечителство.

Децата, обаче, избягват, връщат се при баща си и се скриват от властите, за да не бъдат отново върнати там. Семейството живее в различни държави и свиква с воденето на анонимен начин на живот.

„Searching for Bobby Fischer“[редактиране | редактиране на кода]

През 1993 е пуснат филм, наречен „Searching for Bobby Fischer“ (Невинни ходове). Филмът е вдъхновен от историята на Джош Уейтскин, а Джеф Сарвер е представен там като Джонатан По.[3]

В последната игра във филма, Джонатан По отказва предложение за равенство и след това губи.

В действителния мач, който е бил проведен между играчите Уейтскин и Сарвер, когато са съответно на 9 и 7 години, Сарвер отказва равенство, но играта и завършва с реми, няколко хода по-късно. Единствената следваща среща между тях, завършва в полза на Сарвер.

Участие в шахматен турнир след дългогодишна пауза[редактиране | редактиране на кода]

След като изчезва от шахмата, докато е все още много малък, много хора мислят, че Сарвер никога няма отново да бъде видян да играе шах. През септември 2007, той се завръща, явно без тренировки и взима участие в турнир по бърз шах в Малборк, Полша. Завършва на трето място, с резултат 7/9. Участват общо 86 играчи, четирима от които гросмайстори.

Покер[редактиране | редактиране на кода]

От декември 2008, Сарвер играе в Европейския Покер Турнир (EPT). Два пъти е бил на финалната маса и е спечелил около $500 000. През февруари 2010, списанието Bluff Europe публикува статия за него и новата му покер кариера.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lost and Found: An Interview with Jeff Sarwer // Посетен на 30.01.2020.
  2. JEFF SARWER // Посетен на 30.01.2020.
  3. SEARCHING FOR BOBBY FISCHER // Посетен на 30.01.2020.
  4. Многото Лица На Джеф Сарвер // Посетен на 30.01.2020.