Kalanchoe robusta

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Kalanchoe robusta
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
разред:Каменоломкоцветни (Saxifragales)
семейство:Дебелецови (Crassulaceae)
род:Каланхое (Kalanchoe)
вид:K. robusta
Научно наименование
Balf.f., 1881
Kalanchoe robusta в Общомедия
[ редактиране ]

Kalanchoe robusta е вид растение от семейство Дебелецови (Crassulaceae).[2]

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Kalanchoe robusta е ендемичен за йеменския остров Сокотра. Естественото му местообитание е по скалисти склонове и сред варовикови скали в ниска храстова растителност и ниски сукулентни храсти на височина 300 – 750 м.

Таксономия[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че е включен в списъка на Международния съюз за защита на природата като принадлежащ към отряда Rosales, каланхоетата и други представители на семейство Дебелецови (Crassulaceae) по-често се поставят в разред каменоломкоцветни (Saxifragales).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kalanchoe robusta (Balf.f., 1881). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. Kalanchoe robusta Balf.f. // The Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew, n.d. Посетен на July 31, 2020.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kalanchoe robusta в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​