Библиотека на Конгреса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Library of Congress)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мемориалната сграда „Джеймс Мадисън“

Библиотеката на Конгреса (на английски: Library of Congress) е фактическата национална библиотека на Съединените щати.

Намира се в столицата гр. Вашингтон. Със своята колекция от над 138 милиона единици, включително 30 милиона книги, е най-голямата библиотека в света.

Библиотеката е основана през 1800 година с цел да обслужва нуждите на Конгреса, в чиято сграда се помещава до края на 19 век. По време на Британско-американската война (1812-1815) първоначалната сбирка е унищожена и библиотеката е възстановена през 1815 година, когато Томас Джеферсън продава на Конгреса личната си колекция от 6487 книги. След период на упадък, в края на 19 век, Библиотеката на Конгреса бързо започва да увеличава сбирката и значението си.

Днес Библиотеката на Конгреса разполага с 3 сгради във Вашингтон:

  • „Томас Джеферсън“ (открита през 1897 година),
  • „Джон Адамс“ (открита през 1938 година) и
  • Мемориалната сграда „Джеймс Мадисън“ (открита през 1981 година), която е най-голямата библиотечна сграда в света.

Достъпът до библиотеката е публичен, но книги се заемат само на членове на Конгреса и Върховния съд и някои други висши държавни служители. Част от Библиотеката на Конгреса е Службата за авторско право на Съединените щати, която получава задължителни копия от всички книги и други издания в страната. В структурата на библиотеката е и Конгресната изследователска служба, която изпълнява заявки за проучвания на членовете на Конгреса. Общият брой на служителите на библиотеката е около 3800 души (2006).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]