M16 (автомат)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за американската щурмова винтовка. За мъглявината Орел вижте M16.

M16
От горе надолу: M16A1, M16A2, M4A1, M16A4.
Страна САЩ
Типавтомат
История на производство и служба
ИзобретателЮджийн Стоунър и Л. Джеймс Съливан
Създаване1956 г.
Производствоот 1959 до 1964 г. като Armalite AR-15
от 1964 г. до днес кат Colt M16
На въоръжение1964 г. – до днес
Произведени бройкиок. 8 милиона
Габаритни характеристики
Маса2,89 kg (празен)
3,4 kg (зареден)
Дължина1003 mm
Дължина на цевта508 mm
Работни характеристики
Действиегазово-възвратен механизъм
ротационен затвор
Пълнител20 патрона
Боеприпаси5.56×45 mm NATO
Мерни приборимушка или оптика
Скорострелност700 – 950 патрона в минута
Начална скорост960 m/s
Ефективна стрелба550 m
M16 в Общомедия

M16 (с официално означение Rifle, Caliber 5.56 mm, M16) е американска щурмова винтовка от калибър 5,56 мм, разработана на базата на винтовката AR-15 и е приета на въоръжение през 1960-те години.

M16 и нейните варианти остават основно въоръжение на американската пехота. Тя е и едно от най-разпространените оръжия в света – произведени са над 8 милиона броя.

История на създаването[редактиране | редактиране на кода]

Американски морски пехотинец с M16A2 при обучение в Ирак, 2004

Началото на разработката на малокалибрено оръжие с патрон, който е междинен между патрон за винтовка и патрон за пистолет започва като резултат от работата за проект ALCLAD. Анализирани са над 3 милиона отчети за смъртта и раняване на войници от Първата световна война до Корейската война. Изследват се количеството на раните, поразените части на тялото, топологията им и дистанцията, от която са получени.

Резултатите се оказват много неочаквани за това време. На първо място се установява, че най-големият брой (около 70 %) от случаите на раняване или смърт на войниците са предизвикани от осколки, а на лекото стрелково оръжие се падат само 20% от общия брой. При това разстоянието, от което е стреляно рядко превишава 300 метра, а основното количество смъртоностни рани са получени от разстояние 100 метра.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Конструкция на M16

Автоматът е с калибър 5,56×45 мм, с въздушно охлаждане на цевта и автоматика на основата на използване на енергията на барутните газове. Барутните газове преминават през тънка газоотводна тръба и въздействат непосредствено върху рамата на затвора (а не чрез бутало, както е при други схеми), като я изтласква назад. Движещата се рама на затвора завърта затвора, като по този начин го отцепва от цевта. По-нататък затворът и рамата на затвора се движат под въздействие на остатъчното налягане в патронника, като при това свива възвратната пружина, като едновременно с това изхвърля празната гилза. При разгъването си възвратната пружина връща обратно затворната група, при което изважда следващия патрон от магазина и го вкарва в патронника, след което затворът се зацепва с цевта. При това се завършва цикълът на автоматиката и след изстрела той се извършва отново. В конструкцията на М16 е предвидено задържане на затвора в задно положение за облекчаване на презареждането на оръжието. Това означава, че при свършването на патроните в магазина, за презареждането е необходимо да само да се смени магазина и да се натисне копчето, разположено на лявата страна на кутията на затвора.

За изработката на автомата са използвани стомана, алуминий и пластмаса.