M16

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за мъглявината Орел. За американската щурмова винтовка вижте M16 (автомат).

Вижте пояснителната страница за други значения на Орел.

М16
М16

Мъглявината Орел, позната още като М16, и NGC 6611, е разсеян звезден куп, намиращ се по посока на съзвездието Змия (съзвездие). Открита е през 1746 от Жан-Филип Шезо. Междузвездното пространство на купа е изпълнено с мъглявина, заради която цялата система е позната просто като „мъглявината Орел“. Тази мъглявина е съставена от йонизиран водород (HII), и в нея тече бурно звездообразуване. М16 се намира на около 7000 св.г.. Най-ярката звезда от купа е със звездна величина m=8.24 и се вижда лесно с добър бинокъл. Тези прахови образувания са на възраст 5,5 млн.г. и в М16 се съдържат много горещи и млади звезди от спектрален тип О6. Най-ярката звезда на купа е с видима звездна величина 8,24. От дистанцията, на която се намира този куп и ъгловия му диаметър, равняващ се на 7’ се определя неговия линеен диаметър – 15 св.г. Мъглявината се простира далеч навън, с диаметър 30’, което отговаря на размер от 70х55 св.г.

Звездният куп и мъглявината Орел в Змия се виждат много добре в телескопи при малки увеличения. Видимият магнитуд от 6,4 позволява и наблюдения с бинокъл. В 4” телескоп могат да се видят до 20 звезди на фона на мъглявина. Тъмните стълбове могат да се видят само в големи инструменти с апертура поне 12”.

Стълбове на сътворение

През 1995, след наблюдения с Космическия телескоп Хъбъл, в нея са открити образувания, наричани от някои „стълбове на сътворение“. Това са тъмни прахови облаци, в които се образуват протозвезди. По-нататъшни наблюдения с космическата обсерватория Чандра показват, че рентгеновите източници не са свързани с тези протозвезди, което означава, че те не са станали достатъчно горещи, за да излъчват в рентгеновата област.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Eagle nebula в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​