Орион (мъглявина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от M42)
Вижте пояснителната страница за други значения на Орион.

Мъглявината във видима светлина, Космически телескоп Хъбъл

Мъглявината Орион, позната още като M42 и NGC 1976, е дифузна мъглявина, разположена в съзвездието Орион. Тя е една от най-ярките мъглявини и е дори видима с просто око. Намира се на 1500 светлинни години от Слънцето, тя представлява най-близката до нас звездна ясла: регион с активно звездообразуване. Линейният диаметър на М42 е около 30 св. г.. Първото нейно документирано наблюдение е от 1610.

М42 е един от най-изучаваните обекти на небето. Поради нейната сравнителна близост до Земята, можем да наблюдаваме в детайли динамични процеси като формирането на млади звездни и планетни системи, кафяви джуджета, динамика на междузвездни газово-прахови облаци, влияние на близки звезди върху междузвездната среда и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че е видима с просто око, мъглявината не е била описана в първите каталози, като Алмагеста на Клавдий Птолемей или Каталога на неподвижните звезди на Ал Суфи. Първото документирано телескопично наблюдение е от 1610, на френския философ Никола-Клод Фабри дьо Пейреск.

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

В М42 се намира млад звезден куп, известен като Трапецът, заради четирите (на първо приближение) звезди в него. При наблюдение с телескоп с по-добра разделителна способност, две от звездите се виждат като двойни, което прави общо 6 звезди. Преди около 2 млн. години купът вероятно е приютявал и звездите AE Колар, 53 Овен, и μ Гълъб, които днес напускат мъглявината със скорости от над 100 км/с.

В началото на ХХ век спектърът на мъглявината е бил загадка за астрономите, понеже са наблюдавани неизвестни дотогава спектрални линии, което е дало повод за спекулации за съществуването на нов химичен елемент, „небулий“. По-късно е станало ясно, че спектралните линии отговарят на малко вероятни преходи в ядрото на двойно йонизиран кислород, които са били известни като „забранени“, понеже не могат да се наблюдават в лабораторни условия.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

В състава на М42 влизат големи неутрални и йонизирани газово-прахови облаци, звездни струпвания, отражателни мъглявини и др. Мъглявината е със сферична форма, като плътността се увеличава към центъра[1]. Средната температура е около 10 000К, но намалява значително в периферията. Независимо от плътностното разпределение, в облака се наблюдават турбулентни области, най-вече близо до ядрото, със скорости от 10 до 50 км/с.

М42 е регион с бурно звездообразуване, класически пример за звездна ясла. В мъглявината са открити над 700, звезди, предимно млади, на различни етапи от тяхната звездна еволюция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Orion Nebula в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​