M7

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
М7

Птолемеевият куп, англ. Ptolemy Cluster, или още M7 или NGC 6475, е разсеян звезден куп, разположен по посока на съзвездието Скорпион.

Първите наблюдения идват още от Птолемей, живял до около 130 г., който го е сметнал за мъглявина. Открит е като куп през 1654 г., от Джовани Батиста Ходиерна, който е преброил 30 звезди в него. През 1764, Шарл Месие го включва в своя каталог.

Купът се намира лесно на звездното небе, намира се близо до „жилото“ на Скорпиона.

С телескопични наблюдения са отделени около 80 звезди, в поле с диаметър от 1.3°. Разстоянието до купа се оценява на 800-1000 светлинни години, което отговаря на 18-25 св.г. линеен диаметър. Възрастта се оценява на 220 млн. години, а най-ярката звезда е от 5.6 звездна величина.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „M7“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.