M18

от Уикипедия, свободната енциклопедия
M18

М18 (NGC 6613) е разсеян звезден куп, съставен от двайсетина звезди, разположен по посока на съзвездието Стрелец. Открит е от Шарл Месие през 1764, който го включва в каталога си същата година.

Купът се населява предимно от звезди от спектрален клас В3, което означава, че е сравнително млад – на възраст около 32 млн. години. Най-ярките от звездите му имат видима звездна величина m=+9.

Намира се на около 4900 св.г., ъгловият му диаметър е около 9', което дава линеен диаметър от около 17 св.г. М18 е разположен между мъглявината Омега (М17) и звездния облак М24.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „М18“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​