M57

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Мъглявината Пръстен (M57, NGC672̀0) е планетарна мъглявина, разположена по посока на съзвездието Лира. Тя е една от най-лесно разпознаваемите мъглявини.

Открита е от Антоан Даркие дьо Пелпоа през 1779 г. През 1800 г. граф Фридрих фон Хан открива слаба централна звезда със звездна величина +14,7.

Мъглявината се намира на около 2300 св. г. от Земята. Видимата ̀и звездна величина е 8,8. Мъглявината се разширява със скорост 1 дъгова секунда за век (което за разстоянието до нея отговаря на 20 – 30 км/с). Общата ̀и маса е 1,2 слънчеви маси. Смята се, че разширението ̀и е започнало преди 1610 ± 240 години. Вероятно има форма на издължен сфероид със струпване на маса към екватора.

В мъглявината са развити възли (спорадични струпвания на материя)[1]. Като цяло повечето възли са от неутрално вещество, но някои от тях са съставени от йонизиран азот.

M57 в културата[редактиране | редактиране на кода]

М57 се появява в III сезон на телевизионния сериал „Криминални уравнения“, където се правят няколко сравнения между сложността на човешката психика и структурата на мъглявината. В „Бойна звезда „Галактика" изображение на мъглявината се появява под името Окото на Юпитер. Мъглявината Пръстен се появява на карта в „Astrometrics Lab“ на кораба „Вояджър“ в телевизионния сериал „Стар Трек: Вояджър“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. O'Dell, C. R.; Balick, B.; Hajian, A. R.; Henney, W. J.; Burkert, A. (2002). "Knots in Nearby Planetary Nebulae". The Astronomical Journal 123 (6): 3329 – 3347.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Messier 57 в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​