M41

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
M41

M41 (NGC 2287) е разсеян звезден куп, разположен по посока на съзвездието Малко куче[1]. Открит е от Джовани Батиста Ходиерна през 1654 и вероятно от Аристотел през 325 г. пр. Хр.[2].

Отстои на 4° южно от звездата Сириус и съдържа около 100 звезди. Някои от звездите му са червени гиганти, като най-яркият е от спектрален клас K0 и е разположен близо до центъра на купа. М41 се отдалечава от Слънцето със скорост 23.3 км/с[1].

Линейният диаметър на купа е около 26 св.г., разстоянието до него е 2300 св.г., а възрастта му се оценява на между 190 и 240 млн. години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Messier 41“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.