Macrolepidoptera

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Macrolepidoptera е полифилетична група едри пеперуди – част от традиционното разделяне на „малки“ и „големи“ пеперуди – Microlepidoptera (молци)[1] и Macrolepidoptera.[2] Това разделяне не е филогенетично, т.е. не отразява родствените връзки между пеперудите, но продължава да се използва по прагматични причини. В Macrolepidoptera се включват всички Дневни пеперуди, както и някои семейства едри Нощни пеперуди (Macroheterocera и някои други).

Включвани семейства[редактиране | редактиране на кода]

Macrolepidoptera произлизат от молците и затова молците представляват парафилетична група. В първоначалното си схващане, Macrolepidoptera също не е била монофилетична. С малки изменения към това традиционно схващане за Macrolepidoptera, някои автори са опитвали да получат монофилетична група.[3] Но най-новите филогенетични проучвания показват, че това е невъзможно, тъй като „едрите нощни пеперуди“ и Дневните пеперуди (Rhopalocera) не са близкородствени.[4] И все пак се оказва, че по-голямата част от „едрите нощни пеперуди“ образуват монофилетична група наречена Macroheterocera, така че Macrolepidoptera може да се разглежда като полифилетичен сбор от двата монофилетични клона Rhopalocera и Macroheterocera и няколко други семейства. Тук са изброени 31 семейства обикновено включвани в Macrolepidoptera.

Дневни пеперуди[редактиране | редактиране на кода]

Macroheterocera[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Други семейства включвани обикновено в Macrolepidoptera, но не попадащи в горните два клона, са Axiidae и Callidulidae.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Речник на българския език: молец. // Посетен на 31 окт. 2021.
  2. Бешков, Стоян. Определител на дневните пеперуди в Природен парк „Витоша“, том 1. София, 2014. ISBN 9789549282993. с. 15.
  3. Kristensen, Niels и др. Lepidoptera phylogeny and systematics: the state of inventorying moth and butterfly diversity. // Zootaxa 1668. 2007. с. 699–747.
  4. Phylogenomics reveals the evolutionary timing and pattern of butterflies and moths. // PNAS 116 (45). 2019. DOI:10.1073/pnas.1907847116. с. 22657-22663.