MusicBrainz

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
MusicBrainz
MusicBrainz Logo.png
MusicBrainz Tagger.png
Информация
Вид на сайта музикална база данни
Тип на сайта некомерсиален
Регистрация да
Езици английски
Притежател MetaBrainz Foundation
Пуснат онлайн 17 юли 2000 г.;
преди 21 години
 (2000-07-17)
Настоящ статус онлайн
MusicBrainz в Общомедия

MusicBrainz е проект, който цели да създаде свободна музикална база данни, сходна на проекта FreeDB. MusicBrainz е създадена в ответ на ограниченията, наложени върху базата данни на компактдискове (CDDB), база данни за софтуерни апликации, с които се идентифицират аудио CD в интернет.

MusicBrainz цели да бъде не само място за търсене на метаданни (информация за изпълнители, артисти, автори на текстове и т.н.) за дискове, а и структурирана свободна онлайн база данни за музика.[1] [2]

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

MusicBrainz съхранява информация за изпълнители, техните творби и връзките помежду им. Записаните произведения се отчитат в базата данни, като се вписват заглавието на албума, имената на песните и продължителността на всяка песен. Отчетите са поддържани от редактори доброволци, които следват насоки и правила, предварително приети от обществото на MusicBrainz. Записите могат също да съдържат информация за дата на издаване и държава, идентификационен номер на CD, обложка и др. До 26 юли 2016 г. MusicBrainz съдържа информация за около 1.1 милиона изпълнители, 1.6 милиона албума и 16 милиона записа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Highfield, Ashley. „Keynote speech given at IEA Future Of Broadcasting Conference“, BBC Press Office, 227 юни 2007. Посетен на 11 февруари 2008.
  2. Swartz, A. (2002). „MusicBrainz: A semantic Web service“ (PDF). IEEE Intelligent Systems. 17: 76 – 77. doi:10.1109/5254.988466

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „САЩ“         Портал „САЩ