Малкото пони: Приятелството е магия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от My Little Pony: Friendship Is Magic)
Направо към: навигация, търсене

Малкото Пони: Приятелството е Магия (на английски: My Little Pony: Friendship Is Magic) е американски анимационен сериал, създаден от „Хасбро Студиос“. Премиерата му се състои на 10 октомври 2010 г. по платения канал „Дъ Хъб“.

Герои

Сумрачна искрица е бледолилаво пони-крилат еднорог с лилави очи и тъмно индигова грива и опашка и е принцесата на приятелството. Тя е ученичка на принцеса Селестия. Навремето смяташе, че приятелите не са по-важни от ученето. Но едва когато намери истинските си приятели, разбра че ученето е по-маловажното. Може да изпълнява широк спектър от магии, включително и телепортация. Тя е високо интелигентна и обича четенето. Озвучена е от Тара Стронг

Рарити е сребристо-бяло пони-еднорог със сини очи и виолетова грива и опашка на букли. Тя е моден дизайнер в бутик Карусейл. Рарити е изискана, красива и има голяма страст към модата и скъпоценните камъни. Говори с трансатлантически акцент и държи на добрите обноски. Мечтата ѝ е един ден да стане световно известен дизайнер в Кантърлот. Има бяла персийска котка на име Опалесценция, за по-кратко - Опал. Представлява елементът на щедростта. Озвучава се от Табита Гермайн

Ябълчица е светло оранжево земно пони със зелени очи и руса грива и опашка. Говори с южняшки акцент. Носи голяма каубойска шапка на главата си. Тя е надеждна и трудолюбива, но понякога проявява волски инат. Има по-малка сестра на име Ябълково Цветче и по-голям брат на име Големия Макинтош. Произлиза от голямо семейство, живее в Понивил заедно със сестра си, брат си и баба си. Тя може да демонстрира уменията си в много случаи и има голям опит с ласо. Има куче на име Уинона. Представлява елементът на честността. Озвучава се от Ашли Бал.

Пинки Пай - Пинки е розово земно пони със светло сини очи и тъмно розова, буйна, къдрава грива и опашка. Освен приятелите има още 2 неща, които обича най-много - партита и сладкиши. Има беззъб алигатор на име Гъми. Може да разбере, когато наближи опасност. Тя говори много и се държи много странно. Тя е най-лудата в групата. Представлява елементът на смеха. Озвучава се от Андреа Либман

Дъгичка е небесно-синьо пони-пегас със цикламено розови очи и шарена грива и опашка със цветовете на дъгата. Тя е единственото пони-пегас, което може да направи дъгоцветна стрела. В сравнение с останалите герои, тя се държи по-момчешки. Мечтае един ден да стане една от Гръмотевиците. В един епизод си избира за домашен любимец костенурка на име Танк. Понякога става безочлива, груба и арогантна, заслепена от състезателния си дух. Представлява елементът на лоялността. Озвучава се от Ашли Бал.

Срамежливка - Тя е много плашлива и се плаши от най-малкото. Срамежливка е светло жълто пони-пегас със синьо-зелени очи и розова грива и опашка, което предпочита да живее на земята. Обича да се грижи за животните, заради музиката. Изумително упорита и пряма, когато ситуацията стане заплетена, предвид факта, че по принцип е толкова плаха. Страхува се много от възрастни дракони. Тя е мила и сладка. Има зайче на име Ангелче, което далеч не е ангел. Представлява елементът на добротата. Озвучава се от Андреа Либман.

Спайк - Спайк е лилаво-и-зелено бебе дракон, асистент и съквартирант на Сумрачна искрица. Влюбен е в Рарити. Храни се със скъпоценни камъни. Той пише писмата по адрес на принцеса Селестия и помага на Сумрачна искрица със задачите ѝ. Озвучава се от Кати Уеслък.

Второстепенни герои

Принцеса Селестия - Селестия е владетелката на Екуестрия. Тя е принцесата на деня. Кара слънцето да изгрее и залезе всеки ден. Принцеса Селестия е много мила, търпелива и иска поданиците ѝ да бъдат себе си. Някои казват, че тя е толкова мъдра защото е на повече от 1000 години. В един от епизодите се разбира, че има феникс на име Филамина. Озвучава се от Никол Оливър.

Принцеса Луна - Принцеса Луна е принцесата на нощта. Тя кара луната да изгрява и залязва. Луна е малката сестра на Селестия. Преди 1000 години тя се превръща в злата магьосница Лунен кошмар, но благодарение на Елементите на Хармонията тя отново се връща към истинската си същност, за да управлява заедно със сестра си. Тя има умението да се появява в сънищата на другите. Озвучава се от Табита Гермайн.

Борците за сладурски белези - Това е група от три понита. Те са: Ябълково цветче - малката сестра на Ябълчица и Големия Макинтош (озвучава се от Мишел Кребър), Суити Бел - малката сестра на Рарити (озвучена от Клеър Корлет) и Скуталу - почитателка на Дъгичка (озвучава се от Маделин Питърс). Заедно те правят какво ли не, за да получат своите сладурски белези, съответстващи на специалните им таланти.

Черили - Черили е учителката в училището на Понивил. Тя е много мила и помага на Борците за сладурски белези да открият своите специални таланти. Озвучава се от Никол Оливър.

Диамантена Тиара - Диамантена Тиара е ученичка в класа на Черили. Държи се много злобно и се мисли за по-добра от другите. С приятелката си Сребърна Лъжичка непрекъснато се подиграват на борците.

Зекора - Зекора е зебра, която живее в пълна с африкански маски и тотеми колиба в Освободената гора. Понитата отиват при нея, когато имат неразрешим иначе проблем. Тя винаги говори в рими и има африкански акцент. Занимава се с вуду магия, отвари, заклинания и медитация. Озвучава се от Бренда Криклоу.

Принцеса Ми Аморе Каденза - Принцеса Кейдънс е принцесата на обичта, а и племенница на принцеса Селестия и принцеса Луна. Тя е розов крилат еднорог със шарена грива и опашка. Навремето е била бавачка на Сумрачна Искрица и сега е омъжена за брат ѝ. Смята се, че тя не е биологична племенница на принцеса Селестия и принцеса Луна. Озвучава се от Брит Макилип.

Дискорд - Дискорд е бивш злодей и духът на хаоса. Преди 1000 години Селестия и Луна го побеждават и вкаменяват с помощта на елементите на хармонията. Той иска да завладее Екуестрия и да я управлява с хаос и дисхармония. В един епизод от 3-ти сезон, той преоткрива добрата си страна заради Срамежливка. Озвучава се от Джон де Лансие.

Мод Пай е по-голямата сестра на Пинки и за разлика от нея Мод е спокойна, кротка, не се усмихва и не се смее и говори бавно и тихо. Озвучена е от Ингрид Нилсън.

Кобилата кметица е земно пони, което е кметицата на Понивил. Тя има кремава козина и сива грива и опашка. Озвучена е от Кати Веселък.

Антагонисти

Кралица Крисалис - Кралица Крисалис е злата кралица на променливите. Те са зловещи същества, които могат да променят външността си. В сериала е наричана само "Кралицата на променливите". Тя и поданиците ѝ се хранят с любов и затова атакуват Кантърлот. Озвучава се от Катлийн Бар

Крал Сомбра - Някога крал Сомбра е бил владетел на Кристалната империя. Обаче заради жестокостта и ужасното управляване на кралството, принцеса Селестия и принцеса Луна го превръщат в сянка и го прогонват. После дават на принцеса Кейдънс да управлява Кристалната империя.

Лорд Тирек - Преди 1000 години, Тирек и брат му Скорпан дошли от далечна земя, за да откраднат цялата магия в Екуестрия, Обаче Скорпан се сприятелил с жителите на Екуестрия и помолил Тирек да спре, но той не го послушал. Затова Селестия и Луна изпратили Тирек в затвор далеч от Екуестрия, а Скорпан си отишъл. Лорд Тирек се озвучава от Марк Ачeсън.

Сериалът в България

През месец Септември на 2013 година е пуснат с български дублаж по канал Super 7, където е преведен като Малкото Пони: Приятелството е Mагия. Ролите се озвучават от артистите Десислава Знаменова, Живка Донева, Венета Зюмбюлева, Константин Каракостов и Мина Костова. В средата на първи сезон, Константин Каракостов е заменен от Мартин Герасков.