Physalia physalis

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Physalia physalis
Portuguese Man-O-War (Physalia physalis).jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Cnidaria Мешести
клас: Hydrozoa Хидровидни
разред: Siphonophora
семейство: Physaliidae
род: Physalia
вид: Physalia physalis
Научно наименование
Уикивидове Physalia physalis
(Linnaeus, 1758)
Physalia physalis в Общомедия

Physalia physalis (на български се срещат имената португалска галера или физалия, португалска фрегата или португалски боен кораб) е желеподобно, морско безгръбначно. Често бива неправилно наричано медуза, но всъщност не е едно-единствено животно, а сифонофора - колония от четири вида миниатюрни, силно изменени индивиди, представляващи специализирани полипи и медузоиди, всеки от който изпълнява някаква функция като част от тялото. На външен вид Physalia physalis представлява грозд от "пипала", провесени от пълен с газ тъмносин наподобяващ на платно орган (плавателен мехур), който се издига на около 20 cm. над морската повърхност. Приликата му с древен ветроход е дала живописно - оригиналното име на вида. Това е органът, който позволява на това същество да плува и да се придвижва. В пипалата и със спираловидна форма са разположени капсули, съдържащи отрова, която предизвиква парализа. От тези пипала (т. нар. полипи), зависи нейното съществуване. Животното се движи по гребена на вълните с помощта на тази част от него, която стои над морското равнище. Под повърхността на водата тялото на Physalia physalis преминава в пипала със средна дължина около един метър, но са известни екземпляри с пипала достигащи до 50 m. Тези пипала са трите вида полипи – дактулозоид, гонозоид и гастрозоид, които са свързани съответно със засичането и улавянето на плячка, с размножаването, и с храненето на индивидите от този вид. Ако някое от тези пипала докосне предмет, веднага изстрелва над 750 000 отровни клетки. Подобно ужилване може да е фатално за човека, като е съпроводено и с мъчителна болка. Отделени от тялото на Portuguese man-of-war, пипалата могат да причинят също толкова болезнени последствия след ужилване, седмици след като са били изхвърлени на брега. Изстреляната отрова достига до лимфните възли и в зависимост от нейното количество може да причини много мъчителна болка. Portuguese man-of-war улавя храната си със своите пипала. Physalia physalis има лоша слава заради склонността си да се събира в групи от хиляди индивиди, както и заради силните и болезнени "ужилвания", които може да предизвика.Португласката галера се среща по бреговете на Австралия,южната част на Северна Америка и Гълфстрийм и в субтропическите води на Индийския и на Тихия океан.Португалския Боен кораб не притежава кръв,сърце,мозък нито органи за придвижване.Тя се носи по морските вълни духана от вятъра.

 Размножаване
    Съществуват полипи, чиято задача е свързана с този процес. 
 

Хранене Physalia physalis се храни основно с малки рибки, скариди и други ракообразни. Пипалата от вида дактулозоид са основния механизъм на Physalia physalis за улавяне на жертвата и за защита. Тя храносмила уловената жертва в гастрозоидите разположени под повърхността на водата. Там храносмилането става чрез секрецията на ензими, разграждащи протеините, въглехидратите и мазнините.

ОЩЕ НЕ Е ОТКРИТ НИКАКЪВ ЛЕК, ТАКА ЧЕ СЕ ПАЗЕТЕ ОТ НЕЯ, ТЯ НЕ Е АГРЕСИВНА, НО АКО СЕ ДОБЛИЖИТЕ МНОГО БЛИЗО ДО НЕЯ МОЖЕ ПРОСТО ДА СИ УМРЕТЕ ТАМ!!!