Червена пираня

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Pygocentrus nattereri)
Червена пираня
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
(без ранг):Шараноподобни (Ostariophysi)
разред:Харацидоподобни (Characiformes)
семейство:Пиранови (Serrasalmidae)
род:Кръгли пирани (Pygocentrus)
вид:Червена пираня (P. nattereri)
Научно наименование
Kner, 1858
Червена пираня в Общомедия
[ редактиране ]

Червената пираня (Pygocentrus nattereri) е риба, която обитава басейна на река Амазонка, крайбрежните реки в североизточната част на Бразилия и поречията на реките Парагвай, Парана и Есекибо. Притежава репутацията на една от най-свирепите сладководни риби в света. Има червеникав оттенък на корема, който е причина за името ѝ. Максималната ѝ дължина е до 33 cm, а теглото ѝ е около 3,5 kg.

Храната ѝ се състои предимно от риби, насекоми, червеи, ракообразни, а понякога и по-едри животни. Червената пираня обикновено се храни с мърша, болни или ранени гръбначни животни, но напада и здрави животни. Храни се по здрач и на разсъмване. Намира плячката си по миризмата или по движението с помощта на страничната си линия.

Червената пираня хвърля хайвера си около април-май по време на дъждовния сезон. Мъжкият приготвя място в скалите и растителността, в очакване на женска. Женските снасят около шестстотин яйца, които мъжкият опложда. Мъжките стават изключително нападателни по време на хвърлянето на хайвера и не позволяват на други риби да се доближават до мястото. След като малките се излюпят, двамата родители пазят люпилото.

Червената пираня проявява много слаб полов диморфизъм: понякога женските имат малко по-жълт корем.

Източници[редактиране | редактиране на кода]