Rerum Novarum

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Rerum Novarum“
„Нови явления“
Герб на папа - автор
герб на папа Лъв ХІІІ
Видпапска енциклика
Езиклатински
ПапаЛъв XIII
Издаване15 май 1891 г.
Свети Петър (Рим)
Rerum Novarum в Общомедия

„Rerum Novarum“ е енциклика, отворено писмо до епископите на Римокатолическата църква, оповестена на 15 май 1891 година от папа Лъв XIII. Озаглавена „Права и задължения на капитала и труда. За условията на труд“, тя е смятана за основополагащия католически текст по въпроса за експлоатацията на работниците.[1]

„Rerum Novarum“ разглежда взаимоотношенията и взаимните задължения между труда и капитала, както и между държавата и нейните граждани. Като основен проблем е сочена нуждата от подобрение в „нищетата и мизерията, притискащи така несправедливо мнозинството от работническата класа“. Енцикликата се застъпва за правата на работниците да образуват профсъюзи, отхвърля комунизма и неограничавания капитализъм, макар да потвърждава правото на частна собственост.

През следващите десетилетия много от възгледите в „Rerum Novarum“ са доразвити в нови енциклики, най-вече в Quadragesimo Anno на папа Пий XI (1931), Mater et Magistra на папа Йоан XXIII (1961) и Centesimus Annus на папа Йоан Павел II (1991).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Brady, Bernard V. Essential Catholic Social Thought. Maryknoll, NY, Orbis Books, 2008. ISBN 1570757569. p. 60. (на английски)