Robocode

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Robocode
Начален екран
Информация
Автор Mathew Nelson
Разработчик Flemming N. Larsen
Начална версия февруари 2001 (2001-02)
Последна версия 1.7.1.5 beta
Програмен език Java
Платформа Java
Език на интерфейса Английски
Статус Активен
Вид софтуер Игра с програмиране
Лиценз Common Public License
Уебсайт robocode.sourceforge.net
Robocode в Общомедия

Robocode е игра с Отворен код с образователна цел започната от Mathew Nelson. Играта е създадена с цел да помага на хората да научат програмния език Java и да се наслаждават докато се учат. Много е лесно да се започне – прост робот може да бъде написан само за няколко минути, но усъвършенстването на робот може да отнеме месеци и повече. Приноси към проекта се правят от голям брой хора; официално Flemming N. Larsen и Pavel Šavara се грижат Robocode да се усъвършенства и да се поправят бъгове.

Играта[редактиране | редактиране на кода]

Състезателите пишат софтуер, който контролира миниатюрен танк, който се бие на бойно поле с идентични (но програмирани по различен начин) танкове. Роботите могат да се движат, да се стрелят един друг, да сканират за противници и да се удрят в стени (или други роботи). Въпреки че идеята на играта изглежда проста, стратегията за победа далеч не е. Добрите роботи могат да имат хиляди редове код посветени само на стратегия.

Ограничаване на големината на роботите[редактиране | редактиране на кода]

С цел да се ограничи функционалността на роботите, има различни класове роботи, които се характеризират с различни размери на файловете. По този начин, проектът остава отворен за начинаещи, да се конкурират с утвърдени играчи в Robocode. Различават се:

  1. Megabots всякакъв размер
  2. Minibots с по-малко от 1500 байта
  3. Microbots с по-малко от 750 байта
  4. Nanobots с по-малко от 250 байта

Robocode уики[редактиране | редактиране на кода]

Главният сайт на Robocode за дискусии и информация е RoboWiki. Там можете да прочетете за техники и стратегии, да намерите информация и код за много роботи, да молите за помощ и други. Новобранците в проекта може би ще искат да започнат с често задаваните въпроси за начинаещи (The Robocode Beginners FAQ).

Robocode състезания в България[редактиране | редактиране на кода]

Състезание по Robocode