Spandau Ballet

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Музикантите по време на концерт в Ливърпул, 2009 година.

Spandau Ballet e легендарна британската група, основана през 1979 г., която през 80-те години на ХХ век си съперничи с друга британска група – Duran Duran, за привличане на вниманието на американската и европейската публика.

През годините групата криволичи между няколко музикални стилове, като започва със синт-поп, през 1981 г., завива рязко и започва да се представя в стила на романтичната поп музика, търсейки интерес в най-широката аудитория със The New Romantics ("Новата романтика"), по-късно свирят Ню Уейв и поп-рок.

Групата съществува от 1976 до 1989 година, когато обявява раздялата си. През 2005 г. между членовете на групата са проведени разговори и множество срещи, в които се е преговаряло за възможността групата отново да се събере, за да зарадва множеството си фенове по света (музиканти многократно се съдят в миналото относно авторските права), но неуспешно.

През 2009 година групата най-сетне се събира отново, като на 25 септември същата година издават първия си от 20 години нов албум, наречен „Once More“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Групата е сформирана през 1976 г. и първоначално е наречена "The Cut", от Гари Кемп и Стив Норман. Кемп и Норман били близки приятели, тъй като споделяли сходни интереси в музиката, като скоро възниква идея за сформиране на група. Към тях се присъединява техния съученик Джон Кибли, които се среща с Норман, в стаята в която се съхранявали барабаните на училището. Скоро те редовно репетират в обедните почивки. Джон е последван от басиста Майкъл Елисън. Тони Хадли, който също е познат на Норман, скоро става вокалист на групата.

След няколко месеца, Ричард Милър заменя Майкъл Елисън като басист, преди брата на Кемп – Мартин Кемп, най-накрая поема ролята, присъединявайки се към групата, няколко години по-късно. По това време групата вече има опит в свиренето на живо, предимно в клубове. Стив Кама, приятел на повечето членове на групата, скоро е поканен от Стив Норман и Гари Кемп да ги менажира. Той става неразделна част от групата.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

  • Тони Хедли – вокал
  • Стив Норман – китара, саксофон, перкусии
  • Мартин Кемп – бас китара
  • Джон Кибли – ударни инструменти
  • Гари Кемп – китара