Speak & Spell

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Speak & Spell е първия студиен албум на британската група Depeche Mode, издаден през 1981 г. Името на албума е свързано с популярна по това време електронна играчка, състояща се от синтезатор и клавиатура, и понякога е използвана от някои групи в качеството на музикален инструмент.

Албумът достига 10-то място в британските класации. Основен композитор на песните е Винс Кларк, който, скоро след излизането на албума, напуска групата и създава проекти като Yazoo и Erasure. След напускането на Кларк, основен композитор става Мартин Гор.

Звученето на албума е доста незряло. По-голямата част от песните изобилстват от щампи и клишета (както в мелодиката, така и в хармоничен план). Музикантиге на групата все още не са намерили своя неповторим музикален език. Само в две от песните може да се забележат наченки на стила на групата, и двете написани от Мартин Гор, който по-късно става постоянния автор на песните на „Depeche Mode“.

Като цяло, стилът на албума силно клони към диско, а появилите се впоследствие елементи на рок и даже готик, в този проект все още няма.

Списък на песните[редактиране | редактиране на кода]

 1. "New Life" – 3:43
 2. "I Sometimes Wish I Was Dead" – 2:14
 3. "Puppets" – 3:55
 4. "Boys Say Go!" – 3:03
 5. "Nodisco" – 4:11
 6. "What's Your Name?" – 2:41
 7. "Photographic" – 4:44
 8. "Tora! Tora! Tora!" – 4:34
 9. "Big Muff" – 4:20
 10. "Any Second Now (Voices)" – 2:35
 11. "Just Can't Get Enough" – 3:40
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Speak & Spell“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.