Stack Overflow

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Stack Overflow
Stack Overflow logo.svg
Stack Overflow homepage.png
Екран на „Stack Overflow“ от февруари 2015
Информация
Stack Overflow в Общомедия

Stack Overflow е уебсайт създаден от Джеф Атууд и Джоел Сполски през 2008 г.

Целта му е била да бъде по-добра алтернатива на по-ранните сайтове за въпроси и отговори като Experts-Exchange. Името на сайта е било избрано чрез вот, който се е състоял на блога за програмиране на Атууд през април 2008 г.

Сайтът представлява съвкупност от въпроси и отговори изцяло насочени към компютърното програмиране.

Той дава възможност на потребителите да задават и да отговарят на въпроси, както и да гласуват за най-добър или най-лош въпрос или съответно отговор. Активните потребители получават точки за репутация или значки („badges“). Например потребител се сдобива с 10 точки за репутация при получаване на положителен глас за своя отговор към даден въпрос.

Главната разлика между Stack Overflow и Yahoo! Answers е затварянето на въпроси с цел предотвратяване на нискокачествено съдържание в сайта. Механизмът работи така, че всеки въпрос, преди да бъде публикуван на сайта, подлежи на проверка.

През септември 2016 г. в Stack Overflow има над 6 милиона регистрирани потребители и повече от 13 милиона зададени въпроса. Базирано на типа тагове („tags“), който са прикрепени към въпросите, 8-те най-дискутирани теми са: Java, JavaScript, C#, PHP, Android, jQuery, Python and HTML.

История[редактиране | редактиране на кода]

Уебсайтът е създаден от Джеф Атууд и Джоел Сполски през 2008 г. На 31 юли 2008 г. Атууд призовава всичките си последователи да станат част от бетата на новия сайт, който все още не е бил публичен, като избира само тези, които са готови да тестват новия софтуер. На 15 септември 2008 г. сайтът е обявен за публично ползване и вече всеки може да търси помощ върху всякакви проблеми свързани с програмирането. Логото на сайта е било избрано чрез вот.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

Проучване през 2013 е установило, че 77% от потребителите питат само един въпрос, 65% само отговарят на един въпрос и само 8% от потребителите отговарят на повече от 5 въпроса. От 2011 г. насам, 92% от въпросите са били отговорени за средно 11 минути. От 2013 софтуера на Stack Exchange автоматично изтрива въпроси, които не отговарят на определени критерии, включително въпроси които не са отговорени за определен период от време.

Към август 2012 г., 443 000 от 1.3 милиона регистрирани потребители са отговорили на поне един въпрос, като от тях около 6000 (0,46% от общия брой на потребителите) е спечелил репутацията (точки) по-голяма от 5000. Репутация може да се получи най-бързо, като отговаряте на въпроси, свързани с тагове с по-ниска експертност, правейки толкова бързо (в частност да бъдете първите които да отговарят на въпрос), да сте активни по време на непикови часове и допринасяйки за различни области.

През юни 2015 г., 125,313 публикации са били заличени в рамките на последните 30 дни, от които около 8% са били заличени от модераторите.

Технология[редактиране | редактиране на кода]

Stack Overflow е написан на C# използвайки ASP.NET MVC (Model-View-Controller) framework-а и Microsoft SQL Server за базата данни и обектно-релационният Dapper, използван за достъпа до данни.

Потребителите без регистрация имат достъп до повечето от функционалността на сайта, а потребителите, които се регистрират в (например чрез използване на услугата OpenID) могат да получат достъп до по-голяма функционалност, като например създаване на профил и възможността да печелят репутация, за да се даде възможност на функционалност като ре-маркиране на въпроси или гласуване, за затваряне на въпрос.

Възприемане[редактиране | редактиране на кода]

Общността в Stack Overflow получава сериозна критика относно това, че спира жените от активно вземане на участие в сайта, както и да задават и отговарят на въпроси. Критика от такъв вид подбужда към това, че общността в сайта промотира силно превъзходството над жените. Критики има също и към системата за награди, която позволява на участващите да получават нова функционалност, чрез която имат повече контрол върху постовете (posts) на останалите потребители.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Stack Overflow“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.