Swoosh

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Swoosh
Символът „swoosh“

Swoosh (произнася се \ˈswu̇sh\, свуш) е символът на производителя на спортни обувки и облекла Nike. Този символ е сред най-разпознаваемите емблеми в света[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Емблемата swoosh е създадена през 1971 г. от студентката по дизайн от Портландския университет Каролина Дейвидсън (Carolyn Davidson). Тя се запознава с Филип Найт, когато той преподава в курсове за счетоводители, и започва да работи като фрийлансър за неговата фирма Blue Ribbon Sports (BRS). Знакът „swoosh“ е създаден в момент, когато Каролин била разстроена от неуспешните си опити да създаде „нова, свежа“ емблема и драснала на хартията просто една „човка“ (отметка).

В течение на седем години след основаването си през 1964 г. компанията BRS внася спортни обувки от японската Onitsuka Tiger. През 1971 г. компанията решава да пусне на пазара свой собствен бранд под името Nike. Дейвидсън приема предложението на Найт да се заеме с дизайна на новата марка.

През пролетта на 1971 г. Дейвидсън представя на Найт и другите ръководители на BRS редица варианти на емблемата, и в края на краищата те избират знака, днес известен като „swoosh“, съзирайки в него символ на разперените криле на гръцката богиня Нике. Дейвидсън представя сметка за 35 долара за работата си.[2]

Първите спортни обувки с емблемата „swoosh“ са представени през юни 1972 г. на подборните състезания за Олимпийските игри по лека атлетика в град Юджийн, щата Орегон. Nike продължава да използва емблемата до днес.

През 1983 г. Найт подарява на Дейвидсън диамантен пръстен под фо̀рмата на емблемата „swoosh“ и плик с акции на Nike (с необявена стойност), за да изрази благодарността си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Logos that became legends: Icons from the world of advertising. // The Independent, 4 януари 2008. Посетен на 5 декември 2015.
  2. Nike gives board seniors the boot. // BBC, 2 август 2004. Посетен на 5 декември 2015.