Таймс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от The Times)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Таймс
The Times
Times 1788.12.04.jpg
Таймс, 1988 г.
Информация
Вид ежедневник
Формат компактен
Начало 1785
Цена на
печатно издание
£0.70 (Понеделник-Петък)
£1.40 (Събота)
£2.00 (Неделя)
Собственик Times Newspapers Ltd
Издател Джеймс Хардинг (към 27 януари 2008)
Език английски еизк
Политически център-дясно
Тираж 692,581
Свързани вестници Съндей Таймс (Sunday Times)
Седалище
на управление
Уопинг, Лондон
Сайт www.timesonline.co.uk
Таймс в Общомедия

„Таймс“ (на английски: The Times, в превод „Времената“) е британски национален вестник, публикуван всекидневно във Великобритания от 1785 г., и е под това име от 1788 г. Заради историята си той е бил смятан за архивен и документален. Играел е влиятелна роля в политиката и определянето на общественото мнение по международните въпроси.

Със сродния му вестник „Сънди Таймс“ се публикува от „Таймс Нюзпейпър лимитид“, филиал на „Нюз Интернешънъл“ – самият изцяло притежаван от „Нюз Корпорейшън груп“, оглавяван от Рупърт Мърдок. Макар традиционно да е десен вестник и силен привърженик на консерваторите, той подкрепя лейбъристите през последните 2 избора, след като Мърдок се съюзява с Тони Блеър.

„Таймс“ е вестникът, който първи носи това име. Извън Великобритания понякога е наричан „Таймс от Лондон“, макар че е национален, а не лондонски вестник; или още по-невярно „Лондон Таймс“, за да се отличи от многото други вестници, използващи името „Таймс“ като „Ню Йорк Таймс“, „Таймс от Индия“, ирландският „Таймс“. Той също така е основоположник на известния шрифтТаймс Ню Роман“, първоначално създаден от Стенли Морисън от „Таймс“ в сътрудничество с корпорацията „Монотайп“.

Вестникът е печатан в голям формат от 200 години, но се променя през 2004 г., в опит да отговори на желанието да е привлекателен за младите читатели. През май 2006 г. ръководството обявява планове за издаване и в САЩ, което започва от 6 юни същата година.

През ноември 2006 г., Таймс започва принтирането си в нов шрифт, Таймс Модерн. Той променя целия си формат, започва отпечатването на заглавията с шрифт „Санс-Сериф“.

„Таймс“ днес[редактиране | редактиране на кода]

Цената на вестника във Великобритания е 65 пенса през седмицата (което е 1,8 лева, но в България цената на вестника, който пристига най-малко с 1 ден закъснение, е над 4 лв.) и 25 пенса за студенти в някои университетски будки (тоест 0,7 лв.) и £1,30 в събота (3,8 лв.). Неделният „Таймс“, нар. „Сънди Таймс“, е с голям формат и струва £2 (5,8 лв.)

Средният тираж, удостоверен за ноември 2005 г., показва, че „Таймс“ продава 692 581 броя за ден. Това е най-високото постигнато от тогавашния редактор Робърт Томпсън и остава над „Дейли Телеграф“ по пълни разпродажби, макар че „Дейли Телеграф“ остава лидер на пазара сред големите вестници с 905 955 броя при над 300 000 абоната. Таблоидните вестници като „Сън“ понастоящем продават повече и от двата вестника с тираж от средно 3 274 855, имайки по-широкообхватно съдържание и въздействие.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Таймс“ е основан от Джон Уолтър през 1785 г. като „Дейли Юнивърсал Реджистър“, но недоволен от общото пренебрежение на обществото, след 940 издания Уолтър сменя заглавието на „Таймс“ на 1 януари 1788. Той е също така първият редактор на вестника. Оттегля се през 1803 г., предавайки редакторската работа и владението на вестника на Джон Уолтър Втори след 16 месеца в затвора „Нюгейт“ заради клевета във вестника. Неговите пионерски усилия да добива европейски новини, особено от Франция, спомагат на вестника да придобие репутация сред застрахователите и финансистите.

На „Таймс“ сътрудничели забележителни фигури в областта на политиката, науката, литературата и изкуствата и с този свой принос те изграждат неговата репутация. През по-голямата част от началните години на неговото издаване печалбите на „Таймс“ били действително големи, а конкуренцията – минимална, така че заплащането във вестника е било далеч по-добро, отколкото при другите вестници.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]