Toonami

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Toonami
Лого на Toonami
Превод на иметоТунами
Стартиране17 март 1997 г. (оригинал)
26 май 2012 г. (възроден)
Закриване20 септември 2008 г. (оригинал)
ПритежателTime Warner (Cartoon Network/Turner Broadcasting System)
СлоганBuilding you a better a cartoon show" (на български: „Представяме Ви едно по-добро анимацинно шоу“)
Картина16:9
Езиканглийски
Страна САЩ
Уебсайтtoonami.com
Разпространение
WebRed XN
Toonami в Общомедия

Toonami (произношение: Тунами) е телевизионен блок по Cartoon Network, който излъчва екшън анимации, предимно японски и американски. Стартира на 17 март 1997 г. в САЩ, а по-късно се разпространява и по другите версии на канала в света. Във Великобритания първоначално е блок Cartoon Network през 2000 г., през 2002 г. е преместен по сестринския канал CNX, а година по-късно каналът е ребрандиран като 24-часов Toonami канал, но спира през 2007 г. По това време и други версии на Toonami са спрени. На 20 септември 2008 г. оригиналната версия в САЩ спира също. През септември 2011 г. последните блокове Toonami във Филипините и Пакистан спират. На 1 април 2012 г. Adult Swim връщат блока като първоаприлска шега, а на следващия ден в Twitter питат феновете дали искат Toonami обратно, като използват хаштага „#BringBackToonami“ (на български: „#ВърнетеToonami“). „Twitter кампанията“ събира доста фенове и в крайна сметка на 26 май 2012 г. Toonami се завръща като съботен нощен блок, част от Adult Swim. Блокът вече е насочен към възрастната аудитория и започва да излъчва повече анимации за над 14-годишни и за пръв път и за над 17-годишни. На 1 декември 2012 г. Toonami се завръща като 24-часов канал в Азия, но там продължава да е канал насочен към деца. Toonami е известен с излъчването и популяризирането на японски анимации като „Драконова топка Z“, „Gundam Wing“, „Sailor Moon“, „Tenchi Muyo!“, „One Piece“ и „Наруто“ в САЩ.

Визия и стил[редактиране | редактиране на кода]

Toonami в САЩ е популярен и със специфичната си визия и стил. Има водещ, който представя предаванията, коментира видео игри, изнася различни речи и понякога има и музикални видеоклипове с откъси от предавания. От 17 март 1997 г. до 9 юли 1999 г. блокът е воден от Молтар, злодей от анимацията от 60-те — „Space Ghost“. Блокът се „излъчва“ от сградата на Ghost Planet Industries на планетата Ghost Planet.

На 10 юли 1999 г. Молтар е заменен от робот, наречен Tом (абревиатура на „Toonami Operations Module“, на български: „Тунами Операционен Модул“). Местоположението също е сменено — то е на космически кораб, наречен „Ghost Planet Spaceship Absolution“. От време на време има кратки истории с Tом. През 2000 г. е представена ко-водеща, наречена Сара. Няколко дни по-късно на 22 септември 2000 г. Том е убит от нашественик, но благодарения на Сара паметта му е запазена и преместена в ново тяло. Тази версия на Том е представена на следващия ден и е често наричана от феновете като „Tом 2“.

На 17 март 2003 г. е представен „Том 3“ (или третия Том) и нов кораб. Историята е обяснена в Интернет комикс, където тялото на Том и стария кораб са почти напълно унищожено, но са направени нови, благодарение на група роботи. През тази епоха речи и музикални видеоклипове не се правят.

След 4 година на същата дата по случай 10-годишнината на Toonami „Том 4“ (или четвъртия Том) е представен с коренно различно тяло от предишните. Местоположението отново е сменено като то е в база на планета-джунгла. Има и нови ко-водещи — Флаш и Д. Причината за голямата смяна била, че Cartoon Network са искали блока да привлича по-млади зрители.

След като Toonami е върнат през 2012 г., Том отново е водещ като тялото му е в лека променена версия на третата му версия и е наричан „Том 3.5“. Местоположението отново е във втория кораб. През април 2013 г. е обявено, че ще бъде представен „Том 5“ (или петия Том), както и нов кораб. Ще има и онлайн комикс, който ще обясни появата на „Том 4“, „Том 3.5“ и „Том 5“, както и къде е Сара.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]