WSDL

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Web Services Description Language
WSDL.svg
Информация
Разширение на файла .wsdl
Тип MIME application/wsdl+xml
Съдържа се в XML
Стандарт 2.0 Recommendation

WSDL (на английски: Web Service Definition Language) е XML базиран език, който предоставя модел описващ уеб услуги.

W3C дефиниция: WSDL представлява XML формат, който описва мрежови услуги като множество от крайни точки, които оперират чрез съобщения. Те съдържат или документно ориентирана или процедурно ориентирана информация. Операциите и съобщенията се описват абстрактно и тогава се връзват с конкретен мрежови протокол и формат на съобщението, за да се дефинира крайна точка. Свързаните конкретни крайни точки се комбинират в абстрактни крайни точки (услуги). WSDL е разширим, за да позволи описването на крайни точки и техните съобщения, без значение от формата на съобщението или мрежовите протоколи, които се използват за комуникация. Това въпреки, че единствените връзки, описани в този документ, описват как да използваме WSDL в съответствие със SOAP 1.1, HTTP GET/POST и MIME.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Основните елементи на един wsdl документ са:

Definitions[редактиране | редактиране на кода]

Definitions – това най-външния елемент на един wsdl документ. Тук се дефинира targetNamespace, чрез който се рефенцират дъщерните му елементи.

Types[редактиране | редактиране на кода]

Types – дъщерен елемент на definition. В него с помощта на XML Schema биват описани елементи или типове, които ще служат за съобщения на уеб услугата. С помощта на тези елементи може да се създава съобщението или да се валидира получено такова спрямо схемата му.

Message[редактиране | редактиране на кода]

Message – дъщерен елемент на definition. Чрез елемента message се дефинира съобщение, като използваме тип или елемент от Types. Това съобщение се използва в уеб услугата.

PortType[редактиране | редактиране на кода]

PortType – дъщерен елемент на definition. Чрез него се дефинира interface на операцията – Request-Response(Пращане и получаване), Request-Only(само пращане), Solistic-Response(получване и пращане). Освен дефинирането на интерфейс тук се рефенцират и съобщенията, които ще бъдат ползвани от дадена операция.

Binding[редактиране | редактиране на кода]

Binding – дъщерен елемент на definition. Той рефенцира конкретен portType и описва подробно начина на пренасяне на съобщенията в даден транспортен протокол (SOAP, HTTP, JMS, JAVA).

Service[редактиране | редактиране на кода]

Service – дъщерен елемент на definition. Това е елемента, който описва уеб услугата на най-високо ниво задавайки и само име.

Port[редактиране | редактиране на кода]

Port – дъщерен елемент на Service. Port рефенцира конкретен Binding елемент, за да специфицира транспорта, интерфейса и съобщенията, който ще бъдат обменени при извикване на дадената уеб услуга. Той също така специфира мястото, където се намира уеб услугата (мястото, където съобщенията ще бъдат изпратени).

История[редактиране | редактиране на кода]

  • WSDL 1.0 (септември 2000) е разработен от IBM, Microsoft и Ariba, за да опишат

своите инструменти SOAP уеб услуги.Реализацията е чрез комбиниране на два езика за описание: NASSL (Network Application Service спецификация език) от IBM и SDL (Service Description Language) от Microsoft.

  • WSDL 1.1, публикуван през март 2001 г., е формализирането на WSDL 1.0.

Няма сериозни промени въведени между 1.0 и 1.1.

  • WSDL 1.2 (юни 2003 г.) все още е работен проект на W3C. Според W3C: WSDL 1.2

е по-лесен и по-гъвкав от предишната версия. WSDL 1.2 прави опит за премахване на оперативно съвместими функции.WSDL 1.2 не е поддържан от голямата част от SOAP сървърни / доставчиците.

  • WSDL 2.0 на W3C излиза юни 2007 година. WSDL 1.2 е преименувано на WSDL 2.0,

тъй като има съществени различия от WSDL 1.1.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]