Направо към съдържанието

Уорд Кънингам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ward Cunnigham)
Уорд Кънингам
Ward Cunningham
американски програмист

Роден
26 май 1949 г. (75 г.)
Техника
Известен сУикиУики
Семейство

Уебсайтc2.com
Уорд Кънингам в Общомедия

Уорд Кънингам (на английски: Howard G. „Ward“ Cunningham) е компютърен програмист и създател на концепцията уики (wiki).

Роден на 26 май 1949 г., той получава магистратура по компютърни науки в университета Пърдю (Purdue University), щат Индиана, Съединени щати.

Създава първия уики-сайт, т.нар. Portland Pattern Repository, през 1993 г. Сайтът, който все още работи в мрежата, цели развитието на „хора, проекти и полезни примери“ и се счита за „неофициална история на идеи за програмиране“. Кънингам твърди, че идеята за уики му идва още през 80-те години.

Заедно с Бо Лойф пише книгата „Пътят на уики“ (The Wiki Way, англ.) през 2001 г.

Уорд Кънингам създава фирмата Cunningham & Cunningham, Inc. Също е служил като директор на разработването в Wyatt Software и като главен инженер в лабораторията за компютърни проучвания към фирмата Tektronix. Уорд също така е добре известен с приноса си към развитието на обектно-ориентираното програмиране. От декември 2003 г. до есента на 2005 г. работи в Microsoft. От октомври 2005 по 2007 г. е директор на фонда Eclipse Foundation. От 2007 г. е главен инженер на компанията AboutUs.

Уорд Кънингам живее в Портланд, щата Орегон, САЩ.

Закон на Кънингам[редактиране | редактиране на кода]

Уорд Кънингам, 2011

На Уорд се приписва мисълта: „Най-добрият начин да се получи правилен отговор в интернет не е да се задава въпрос, а да се публикува грешен отговор“.[1] Това се отнася до наблюдението, че хората са по-бързи, за да поправят грешен отговор, отколкото да отговорят на въпрос.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jurisimprudence // Schott's Vocab Blog. Посетен на 4 януари 2017.