Андерш де ла Моте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Андерш де ла Моте
Андерш де ла Моте, 2013 г.
Андерш де ла Моте, 2013 г.
Роден19 юни 1971 г. (52 г.)
Професияписател
Националност Швеция
Активен период2010-
Жанркриминален роман, трилър
Уебсайт
Андерш де ла Моте в Общомедия

Андерш де ла Моте (на шведски: Anders de la Motte) е шведски писател, автор на бестселъри в жанровете трилър и криминален роман, нов глас в скандинавската криминална литература.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Андерш де ла Моте е роден на 1 януари 1971 г. в Билесхолм, Сконе, Швеция. Майка му е библиотекарка в Бюв. След завършване на гимназията се мести в Стокхолм, където преминава обучение по криминално право и превенция в Шведската полицейска академия. Работи в продължение на 5 години като офицер в Специалните части на полицията.

През 2001 г. се мести със семейството си в Лома като директор по сигурността към компанията „UPS“. В периода 2005 – 2012 г. работи като директор по сигурността в „Дел“ в Копенхаген, като отговаря за операциите си в Европа, Близкия Изток и Африка. Придобитият опит и познания в областта му стават основа за работата му като писател. Започва да пише през 2008 г. по препоръка и с подкрепата на съпругата си.

Първият му роман „Играта“ от едноименната криминална поредица е публикуван през 2010 г. Дребният мошеник Хенрик Петершон е въвлечен в игра на онлайн криминални мисии срещу добро заплащане. Но те стават все по-опасни и рисковани и той стига твърде далеч. Изпъстрен с много модерни думи и изрази, използвани от младежта, уличен сленг и връзки с поп-културата на мобилните телефони, той е смес от екшън, хумор и социална критика. Книгата става бестселър и е удостоена с наградата за дебют в криминалния жанр от Шведската академия.

През 2014 г. е публикуван първият роман „Меморандум“ от едноименната екшън поредица. В нея главен герой е ръководителят на специален отдел на полицията Давид Сарак. Той е подпомаган от информатор наречен Янус, но след преживян инсулт, катастрофа и амнезия, всичко трябва да стартира отначало. Вторият роман от поредицата „Ултиматум“ е обявен за най-добър криминален роман на 2015 г. от Шведската академия.

Освен като писател работи като консултант по международна сигурност с избрани клиенти. Андерш де ла Моте живее със семейството си в предградията на Малмьо.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Серия „Играта“ (The Game Trilogy)[редактиране | редактиране на кода]

  1. Geim (2010)
    Играта, изд.: „Сиела“, София (2014), прев. Любомир Гиздов
  2. Buzz (2011)
    Тръпката, изд.: „Сиела“, София (2015), прев. Любомир Гиздов
  3. Bubble (2012)
    Измамата, изд.: „Сиела“, София (2015), прев. Любомир Гиздов

Серия „Меморандум“ (MemoRandom)[редактиране | редактиране на кода]

  1. MemoRandom (2014)
  2. UltiMatum (2015)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]