Сиела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Сиела Норма“
Типчастна
Жанрхудожествена литература
хуманитаристика
Основаване1991
СедалищеСофия, България
Изпълнителен директорВеселин Тодоров
Уебсайтciela.bg

„Сиела“ е компания, утвърдена като едно от водещите издателства, притежател на верига книжарници и интегратор на информационни системи в областта на търговската информация, правото и бизнеса. Тя води началото си от две фирми, които се обединяват.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сиела (Сиела Софт енд Пъблишинг) започва своята дейност през 1991 г. като компания за бизнес консултации и издател на наръчници и монографии в областта на правото. В годините след това компанията постепенно се ориентира към издаване на правна, документална, а по-късно и художествена литература.

През 2010 г. „Сиела“ придобива „Норма“ [1], която е една от най-старите софтуерни фирми в България, създадена през 1985 г. и първия създател на правно-информационни системи. Така Сиела Норма АД става националният лидер в областта на правни и справочни информационни системи, които се ползват от всички държавни и административни структури, както и голяма част от фирмите и лицата от частния сектор.

Справочни системи[редактиране | редактиране на кода]

Справочните системи стартират от един продукт – „Българското право“, а днес вече има разработени 15 информационни системи, поддържащи както актуални така и архивирани нормативни документи и текстовете на българското законодателство. Справочните системи са в области като административни процедури, европейско законодателство, българското законодателство в превод на английски и руски език, както и продукти, специализирани в отделни области – образование, енергетика, строителство, счетоводство, външнотърговски режим, бази данни по поръчка касаещи определени сегменти от пазарната информация и фирмените досиета. [2]

Издателство[редактиране | редактиране на кода]

От началото на новото хилядолетие Сиела Норма се установява и като лидер по брой издадени заглавия, публикувайки около 250 заглавия годишно.

След 2012 г. компанията навлиза и в територии като трилър, фентъзи, детска и юношеска литература. В портфолиото на издателството има над 3000 заглавия, сред които се нареждат най-изтъкнати имена в световната литература – Хорхе Луис Борхес, Умберто Еко, Рей Бредбъри, Дж. Р. Р. Толкин, Джордж Р. Р. Мартин, Стефани Майър, Елизабет Костова, Джеймс Клавел, Лорънс Стърн, Франц Кафка, Хенри Джеймс, Ерих Мария Ремарк, Дейвид Хърбърт Лорънс, Клайв Стейпълс Луис, Иво Андрич, Греъм Грийн, Робърт Грейвс, Алехо Карпентиер, Джон Фаулз и Джон Ъпдайк, Пени Винченци, Сър Алекс Фъргюсън, Джордж Сорос, Бил Клинтън, Хилари Клинтън, Барак Обама и много други.

Издателство „Сиела“ издава повече от 20 български автори годишно, сред които носители на множество български и международни награди като Алек Попов, Александър Секулов, Виктор Пасков, Владимир Зарев, Васил Георгиев, Ваня Щерева, Георги Марков, Димитър Димов, Деян Енев, Елена Алексиева, Захари Карабашлиев, Илия Троянов, Иво Сиромахов, Калин Терзийски, Людмила Филипова, Мирослав Пенков, Добромир Славчев, Михаил Вешим, Павел Вежинов, Петър Делчев, Ружа Лазарова, Теодора Димова, Радослав Парушев, и много други [3]

Сиела поддържа една от най-голямата по оборот вериги от книжарници в цялата страна. Сиела Норма държи и верига от специализирани юридически книжарници в най-големите български градове.

„Сиела“ е и най-големият в страната издател на електронни книги, които могат да бъдат намерени на ciela.com и mobilis.bg Архив на оригинала от 2013-01-04 в Wayback Machine..

Издателство „Сиела“ разполага със собствена печатна база, а през 2012 година е реализиран проект, финансиран от фондове на ЕС за въвеждане в експлоатация на високотехнологична печатарска техника.

Част от наличната печатна техника са:

  • Дигитални машини и софтуер на Kodak;
  • Термолепачна машина и книговезки нож – Horizon;
  • Машина за довършителни и книговезки процеси на Baumfolder.

Deja Book[редактиране | редактиране на кода]

Deja Book е импринт на българското издателство „Сиела“, създаден през март 2014 г.[4] Под „Deja Book“ се отпечатва съвременна художествена литература, най-често преводна – англоезична; литературен жанрфантастика, фентъзи и хорър. „Deja Book“ се създава от Благой Иванов (основател и редактор) и Христо Блажев. Стартира със заглавията „Булото“ на Мартин Маринов (2014 г.) и „Дивата природа“ на Белослава Димитрова (2014 г.).

IT проекти[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 – 2007 г. компанията създава Национален образователен портал в системата на МОН. През 2007 г. Сиела успешно изпълнява проект „Развиване и опериране на главната интеграционна система на електронния сектор“ като част от създаването на електронно правителство в Република България. През 2008 г. система за „Гласово разпознаване на българския език“ е разработена съвместно от Сиела с учените от БАН

Сиела Норма е ангажирана с всички големи проекти на Българското електронно правителство, в това число и с Интеграционната система за електронно правителство, порталът на Националния търговски регистър, дигитално въвеждане на Националния търговски регистър, портал и база данни, отнасящи се до решения на българските съдилища, Система за мениджмънт на човешките ресурси, Система за съдиите и др.

Награди „Сиела“ и „Рицар на книгата“[редактиране | редактиране на кода]

От 1997 г. „Сиела“ е организатор на единствените по рода си в България награди за принос в научната литература, като носителите са сред научния елит на България. През 2004 г. издателството учредява и наградата Рицар на книгата, която се връчва на журналисти от електронните и печатните медии с най-голям принос при отразяване на издателския бизнес в страната. От 2005 г. наградата се връчва заедно с Асоциация „Българска книга", единствената професионална организация на книгоиздателите и книготърговците в България. Между 1997 и 2002 г. „Сиела“ е организатор на единствените по рода си в България награди за принос в научната литература.

Голямата награда „Автор на Сиела“ за 1998 г. получава проф. Емил Златарев. Специалната награда за авторски принос в сферата на икономиката получава доц. д-р Милети Младенов за книгата си „Пари, банки и кредит“. В областта на правото наградата за авторски принос е присъдена на проф. Огнян Герджиков. Наградата за авторски принос за техническа литература взима доц. Цанчо Цанев. В областта на медицината – проф. Иван Вълков.[5]

Голямата награда „Автор на Сиела“ за 2001 г. получава проф. Светлозар Игов за книгата си „История на българската литература“. Сред останалите призьори за годината са професорите Васил Мръчков, Васил Манов, Иван Крушков и Иван Ламбрев.[6]

Награди, спечелени от автори на Сиела[редактиране | редактиране на кода]

Авторите на Сиела са носители на най-престижните български национални награди:

Награди, спечелени от издателството[редактиране | редактиране на кода]

Издателство Сиела е носител на:

  • най-престижната сръбска награда „Доситей Обрадович“ за популяризиране на сръбската литература,
  • награда Бронзов лъв за най-добър издателски проект 2009 и 2013,
  • три пъти с „Грамота за издателски проект“ от Асоциация българска книга;
  • „Superbrands“ 2007, 2008, 2009, 2010 години;
  • годишна награда за обществено-политическа дейност, учредена от Организацията на евреите в България „Шалом“;
  • сертификат и златна значка за принос към развитието на българската литература.

Екип[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнителен директор на „Сиела Норма“ е Веселин Тодоров. Той е и председател на Асоциацията на българските книгоиздатели както и член на Управителния съвет на БАИТ.

Директор на направление ПИС и Книгоиздаване е Константин Йорданов. Директор на книжарниците е Иван Ласков. Главен редактор е писателят и драматург Захари Карабашлиев.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]