Антонио Андради

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антонио де Андради
Antonio de Andrade
португалски изследовател
Роден
1580 г.
Починал
19 март 1634 г. (54 г.)

РелигияКатолическа църква
Националност Португалия
Антонио де Андради в Общомедия

Антонио де Андради (на португалски: Antonio de Andrade) е португалски йезуит, пътешественик, изследовател на Азия. Той е първият европеец, който пресича Хималаите и достига Тибет.

Ранни години и мисия (1580 – 1624)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1580 година в Олейруш, област Кащело Бранко, Португалия. През 1596 е приет в ордена на йезуитите и през 1600 г., с още 18 йезуити, заминава за Гоа, Индия, където продължава образованието си, а след това е ръкоположен за свещеник. Той е един от йезуитите в двора на император Джахангир и ръководител на йезуитската мисия в Агра. През 1624 г. напуска Агра и отива в Делхи, където заедно с йезуита Мануел Маршиш се присъединява към група поклонници, тръгнали на север към храма в град Бадринат.

Изследователска дейност (1624 – 1634)[редактиране | редактиране на кода]

От 30 март 1624 до 1631 пътешества в Северна Индия, пресича Хималаите и става първият европеец, който прониква в Тибет. Изследва горното течение на река Ганг (2700 км), Югозападен Тибет, горното течение на река Инд (3180 км), Кашмир и Пенджаб.

През 1626 в селището Цапаранг създава йезуитска мисия, която през 1641 е унищожена от тибетците, но по време на съществуването си е отправен пункт за редица пътешествия, в резултат на които йезуитите събират големи географски и етнографски материали за Югозападен Тибет и Западните Хималаи – Кумаонските и Пенджабските.

Умира в Гоа на 19 март 1634 година на 54-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Antonio de Andrade в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​