Асканио Кондиви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Асканио Кондиви
Ascanio Condivi
италиански художник и биограф на Микеланджело
Роден
1525 г.
Починал
Рипатрансоне, Марке, Италия
Кариера в изкуството
Направлениеживопис
Асканио Кондиви в Общомедия
Страница от „Жизнеописанието на Микеланджело“

Асканио Кондиви (на италиански: Ascanio Condivi) е италиански художник, скулптор, ученик и приятел на Микеланджело.

Той е предполагаем автор на ранна и относително благонадеждна биография на Микеланджело, издадена през 1553 г.[1][2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кондиви е роден през 1525 г. в Рипатрансоне, Марке, Италия в семейство на търговци. Посещава училище там от 1537 г. за период от 5 години. Премества се да живее в Рим около 1545 г., където среща възрастния Микеланджело и започва да посещава работилницата му.

По времето, когато Джорджо Вазари пише първото издание на книгата си „Животописи на най-значимите живописци, скулптури и архитекти“ (Le vite de più eccellenti architetti, pittori, et scultori, 1550), Кондиви решава да напише биография, посветена само на Микеланджело. През 1553 г. тя е издадена под името „Жизнеописание на Микеланджело“ (Vita di Michelagnolo [[[sic]]!] Buonarroti). Според историка Крейтън Гилбърт (Creighton Gilbert) Микеланджело практически диктува целия текст на Кондиви. Вазари използва „Жизнеописанието“ на Кондиви за пренаписване и поправки на разказа в собствената си книга за второто ѝ издание през 1568 г. В съществуващо издание на книгата на Кондиви близък познат на Микеланджело поправя част от фактите, което подобрява описанието на художника и показва трудностите, които Кондиви среща при разделянето на митовете от истината за Микеланджело[1].

През 1554 г. Кондиви се жени за племенницата на приятеля на Микеланджело Анибале Каро (Annibale Caro, 1507 – 1566). Възможно е Анибале да е истинският автор на „Жизнеописанието“ на Кондиви. Кондиви се връща към рисуването в дома си в Рипатрансоне през 1554 г. Според Йоханес Уайлд (Johannes Wilde) като художник Кондиви има „потресаваща степен на некомпетентност“, дори когато Микеланджело му помага. „Дева и дете със светци“ (по скица на Микеланджело) днес стои на показ в Каса Буонароти във Флоренция, а фреска е видима в църквата Сан Савио в Рипатрансоне[1].

„Жизнеописането“ на Кондиви оспорва биографията в първото издание на „Животописите“ на Вазари, включително арогантността и хомосексуалността на Микеланджело. Пропускът на обучението на Микеланджело при Доменико Гирландайо и контактът му с Донато Браманте е в духа на аурата на Микеланджело от XVI век, представян като завършен, самостоятелен гений.

Дева и дете със светци

Собственоръчно написано писмо на Кондиви показва значителна липса на художественост. Според Уайлд високото качество на „Жизнеописанието“ като литература предполага, че творбата е писана съвместно с Анибале Каро. Планувано издание на поезията на Микеланджело изглежда никога не е публикувано[1]. В книгата си „Микеланджело“ от 1978 г. Уайлд пише, че Кондиви е „глупак“, който не би могъл да е съчинил „книга, четивна в такава висша степен“ без помощ[2].

Кондиви почива при злополука в родното си място на 10 декември 1574 г.[1][3]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Condivi, Ascanio. Vita di Michelagnolo [sic!] Buonarroti. Рим, 1553. с. 136.
  • Кондиви, Асканио. Жизнеописание на Микеланджело. Наука и изкуство, 1980. с. 136.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Ascanio Condivi // dictionaryofarthistorians.org. Dictionary of Art Historians. Архивиран от оригинала на 2017-09-28. Посетен на 10 май 2015. (на английски)
  2. а б Ascanio Condivi // oxfordindex.oup.com. Oxford University Press. Архивиран от оригинала на 2016-03-05. Посетен на 10 май 2015. (на английски)
  3. Patrizi, Giorgio. CONDIVI, Ascanio // Dizionario Biografico degli Italiani – Volume 27 (1982). Treccani. Посетен на 10 май 2015. (на италиански)