Брус Тим

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Брус Тим
Bruce Timm
Тим, 2007 г.
Тим, 2007 г.
Роден5 февруари 1961 г. (63 г.)
ПрофесияХудожник, аниматор, писател, продуцент, режисьор
НационалностАмериканец
ЖанрКомикси
Деца1
Уебсайт
Брус Тим в Общомедия

Брус Уолтър Тим (на английски: Bruce Walter Timm; роден на 5 февруари 1961 г.) е американски дизайнер на персонажи, аниматор и продуцент, както и сценарист и художник на комикси, най-добре познат със съсъздаването на модерните анимационни продукти на „ДиСи Комикс“.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Анимация[редактиране | редактиране на кода]

Ранната кариера на Тим е многообразна. Той започва работа във Filmation. Също така е работил за редица работодатели, включващи Ралф Бакши и Дон Блут Пръдакшънс и прави опит да си намери работа в Марвел Комикс и ДиСи Комикс, но без успех. През 1988 г. Тим работи в DiC по „Истинските ловци на духове“ за един сезон, а през 1989 г. се присъединява към Warner Bros.

В Warner Тим работи върху „Приключенията на дребосъците“. Обаче той е известен с последвалата си работа по анимационните серии, базирани на различните супергерои на ДиСи Комикс, наричани Анимационната вселена на ДиСи. Заедно с неговия колега от „Приключенията на дребосъците“, Ерик Радомски, Тим съсъздава и продуцира „Батман: Анимационният сериал“, чиято премиера е на 5 септември 1992 г., а след това съсъздава и продуцира „Супермен: Анимационният сериал“ с премиера 6 септември 1996 г., „Новите приключения на Батман“ с премиера 13 септември 1997 г., и „Батман от бъдещето“ с премиера 10 януари 1999 г. Той също така е продуцент на анимационния филм „Батман от бъдещето: Завръщането на Жокера“, след което създава и продуцира анимационната версия на „Лигата на справедливостта“, чийто дебют е на 17 ноември 2001 г. Този сериал продължава под името „Лигата на справедливостта без граници“. Тим е също изпълнителният продуцент на „Малките титани“.

През 2013 г. той работи с режисьора на „Човек от стоманаЗак Снайдър по създаването на късометражен филм за 75-годишнината на Супермен.

През 2014 г. излиза „Батман: Странни дни“. Това е късометражен филм по случай 75-годишнината на Батман и представя една от първите появи на Хюго Стрейндж в комиксите.

Въпреки че Тим обикновено не работи като актьор, той съпровожда гласовете на някои от персонажите, в анимационните серии, в които е замесен. Появите му включват епизода от „Батман: Анимационният сериал“ – „Пази се от Сивия призрак“, озвучавайки вманиячения собственик на магазина за играчки, себе си в епизода от „Новите приключения на Батман“ – „Празнични рицари“, както и в изрязаната сцена на погребението на Дан Търпин в епизда от „Супермен: Анимационният сериал“ – „Завещание, втора част“ и също лидера на бантадата на Жокерите в „Батман от бъдещето“. Има малки роли във филмите „Зеления фенер: Първи полет“ и „Батман: Под червената качулка“.

Комикси[редактиране | редактиране на кода]

През 1994 г. Тим и Пол Дини печелят наградата Айзнър за единичната история „Луда любов“ в „Приключенията на Батман“. Следващата година Тим печели наградата за празничното издание на същата поредица, заедно с Дини, Рони дел Кармен и други.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Женен е и има една дъщеря.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]