Бърз или мъртъв

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бърз или мъртъв
The Quick and the Dead
РежисьориСам Райми
ПродуцентиДжошуа Донен
Патрик Марки
Алън Шапиро
СценаристиСаймън Мур
В ролитеШарън Стоун
Леонардо ди Каприо
Джийн Хекман
Ръсел Кроу
МузикаАлън Силвестри
ОператорДанте Спиноти
МонтажПиетро Скалия
Филмово студиоTriStar Pictures
Japan Satellite Broadcasting
IndieProd Company Productions
РазпространителSony Pictures Releasing
Премиера10 февруари 1995
(Германия)
Времетраене108 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$35 милиона
Приходи$47 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie

„ Бърз или мъртъв“ (на английски: The Quick and the Dead) е американски уестърн от 1995 година на режисьора Сам Райми.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 1881 г. каубойката „Лейди“ пристига в малък град в Дивия Запад, за да участва в турнир по стрелба. Градът се управлява от Джон Ирод, който провежда „кървав турнир“ според следните правила: всеки участник може да предизвика всеки друг на дуел, нито един участник не може да бъде отхвърлен, всеки участник трябва да се бие веднъж на ден и дуелът продължава, докато състезателят се откаже или умре. Паричната награда в турнира е огромна – 130 000 долара.

По време на регистрацията на „Лейди“, привържениците на Джон Ирод пристигат водейки вързан Корт – бивш член на тяхната банда, който се е отказал от насилието и е станал проповедник. Ирод принуждава Корт да участва в турнира. Другите участници в турнира са бандити и убийци от различни краища на страната и дори от чужбина. Освен тях в кървавото състезание участва и красавецът на града, млад човек на име „Хлапето“, който е извънбрачен син на Ирод. „Хлапето“ постоянно се хвали, че е най-бързият стрелец, който в крайна сметка ще заеме мястото на Ирод. В първия рунд Ирод, „Хлапето“ и „Лейди“ лесно побеждават опонентите си. Преди втория рунд Ирод се среща с Клей Кантрел – професионален стрелец, нает от жителите на града, за да го убие. Ядосаният Ирод убива Кантрел и обявява, че всички дуели вече са до смърт. „Хлапето“ печели втората си битка, а „Лейди“ убива един от участниците – Юджийн Дред, подъл педофил, без организиран дуел. Това е първото убийство в живота на момичето и тя, дълбоко разстроена, напуска града. Док Уолъс намира „Лейди“ в гробището и ѝ казва, че знае нейната история.

Оказва се, че истинското име на „Лейди“ е Елън. Баща ѝ е бил шериф в града, а бандата на Ирод са виновни за смъртта му. Ирод дал на Елън (тогава малко момиче) пистолет с три патрона, за да простреля въжето, на което виси баща ѝ, но тя случайно убива баща си и след това бяга от града. Док подава на Елън старата значка на баща ѝ и я моли да помогне да се освободи градът от Ирод.

Елън се връща в града и убеждава Корт да ѝ помогне да победи Ирод. Елън предизвиква Ирод, но той вече е приел предизвикателството на „Хлапето“. Ирод убеждава сина си да откаже дуела, но младият човекът уверено отказва. „Хлапето“ ранява Ирод, но той хладнокръвно убива собствения си син. Тъй като Елън и Корт са единствените останали бойци, Ирод им нарежда да се бият, заплашвайки да ги убие лично, ако откажат. Когато Корт и Елън се изправят лице в лице, Корт я застрелва и Елън е обявена за мъртва от Док Уолъс. Корт, в гняв, изисква незабавно да се бие с Ирод, но той отлага дуела за зори на следващия ден. През нощта един от хората на Ирод чупи дясната ръка на Корт, но Корт е готов да стреля и с лявата си ръка. Ирод се страхува от този дуел и тайно нарежда на своите привърженици да убият Корт, ако спечели.

Когато дуелът започва, няколко сгради експлодират, включително къщата на Ирод и часовниковата кула, а Елън излиза от дима и пламъците, симулирала собствената си смърт с помощта на Корт и Док. Корт убива останалите от бандата на Ирод, докато Елън се изправя срещу Ирод, разкривайки самоличността си и хвърляйки значката на баща си в краката му. Ирод ранява Елън, но тя го застрелва и го довършва с куршум в окото. След като хвърля шерифската значка на Корт, тя казва: „Законът е отново в града“, след което се отдалечава на кон.

Край на разкриващата сюжета част.

Списък на дуелите[редактиране | редактиране на кода]

  • „Хлапето“ срещу „шведа“ Гуцон (ранен), (жребий, дуел в 12:00)
  • Индианецът „Пъстрия кон“ срещу Карлос Монтоя (ранен), (жребий, дуел от 13:00)
  • Юджийн Дред срещу „Прост“ Диксън (убит), (жребий, дуел от 14:00)
  • Клей Кантрел срещу Върджил Спаркс (ранен), (жребий, дуел от 15:00)
  • „Белега“ срещу „Червения“ (убит), (жребий, дуел от 16:00)
  • Корт срещу Фой (ранен), (предизвикателство, дадено от Фой, дуел в 17:00)
  • Ирод срещу „Асото“ Ханлон (убит), (предизвикателство, дадено от Ирод, дуел в 18:00)
  • Елън срещу „Кучето“ Кели (ранен), (предизвикателство, дадено от Кели, дуел в 19:00)
  • Ирод срещу Клей Кантрел (убит), (предизвикателство, хвърлено от Ирод; втори ден на състезанието; промяна на правилата от Ирод – всички битки до смъртта на един от съперниците)
  • „Хлапето“ срещу „Белега“ (убит), (жребий)
  • Елън срещу Юджийн Дред (убит), (дуелът е неофициален, предизвикан от Елън, не насрочен)
  • Корт срещу индианец „Пъстър кон“ (убит), (жребий)
  • Ирод срещу „Хлапето“ (убит), (предизвикателството е хвърлено от „Хлапето“)
  • Корт срещу Елън (инсценирана смърт на Елън), (жребий)
  • Елън срещу Ирод (убит, Елън предизвикана). Промяна в първоначалния дуел Корт – Ирод (стрелба само с лява ръка, поради повредената дясна ръка при Корт).

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Шарън Стоун Елън „Лейди“ – младо момиче, което иска да отмъсти на Ирод
Джийн Хекман Джон Ирод – кмет на града
Ръсел Кроу Корт – проповедник, бивш бандит
Леонардо ди Каприо Фий „Хлапето“ Ирод – незаконен син на Ирод
Ланс Хенриксен „Асото“ Ханлон – стрелец, сериен убиец
Гари Синийс шериф – баща на Елън
Скот Шпигел човекът със златните зъби
Пат Хингъл собственик на бара
Тобин Бел „Кучето“ Кели – стрелец
Кевин Конуей Юджийн Дред – стрелец, педофил
Кийт Дейвид сержант Клей Кантрел – стрелец, наемен убиец
Робъртс Блосъм Док Уолъс – лекар
Марк Буун Джуниър „Белега“ – стрелец
Свен-Оле Торсен „Шведа“ Гуцон – стрелец, шампион от Швеция
Дейвид Корнел „Прост“ Диксън – стрелец
Уди Строуд Чарли „Лунната светлина“
Брус Кембъл „Сватбена Шемп“

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Името „Бърз или мъртъв“ е свързано с Библията. Първо съборно послание на Свети апостол Петър, глава 4, стихове 4-5: „затова те се и чудят, че вие не припкате заедно с тях в същото прекомерно разпътство, и ви корят; те ще дадат отговор на Оногова, Който е готов да съди живи и мъртви“. Това означава, че „бързи“ са тези, които се движат бързо, тоест те са „живи“.
  • По време на сцената, в която стрелците се записват за състезанието, „Лейди“ седи под табела, която гласи „Издирва се за изнасилване и убийство“. Миг по-късно зрителите могат да видят снимка на плакат и името на търсения мъж – Върджил Спаркс, един от стрелците, които току-що са се присъединили към състезанието.
  • Този филм е последният за актьора Уди Строуд.
  • Револверът с лошо качество, който Ирод купува от „Хлапето“ за Корт, е Colt Navy Model 1851, който е преработен за използване на метални патрони. Такива преработени пистолети са били често срещани по времето на Дивия Запад и са били популярни, тъй като могат да бъдат закупени за около една трета от цената на новите качествени пистолети като Colt Peacemaker, Remington New Army или Smith and Wesson Schofield.
  • Това е първият филм, произведен в САЩ, с участието на австралийския актьор Ръсел Кроу. Шарън Стоун настоява за Кроу, а филмовото студио не е сигурно в този избор, тъй като Кроу бил напълно непознат за американската публика.
  • Създателите на филма наемат много статисти от обикновени (дори не актьори) безработни в Тусон. Кастинг директорът Сесили Джордан казва, че имат нужда от „хора с милиони мили по лицата“.
  • Първоначално ролята на „Хлапето“ е предложена на актьора Мат Деймън, но той я отказва.
  • През 1994 г. освен този филм са заснети още дванадесет уестърна и затова екипът на филма се сблъсква с недостиг на костюми за герои от Дивия Запад.
  • Когато „Лейди“ за първи път влиза в града, гробарят, намеквайки за нейния ръст, казва: „5 8? Прав ли съм? Никога не греша.“. Височината на Шарън Стоун наистина е 5′8′′ – пет фута и 8 инча (174 см).
  • Първоначално Лиъм Нийсън е обмислен за ролята на Корт.
  • Сцената на двубоя между „Лейди“ и Юджийн е снимана два дни и половина. Актьорът Кевин Конуей описва снимките по следния начин: „Тази сцена е може би най-трудната сцена, която съм правил в живота си“.
  • Във филма героят на Ланс Хенриксен изпълнява каскада: той ловко скача от коня си и стреля по карта асо, държана от малко момиченце. Хенриксен, без да казва на никого, работи върху този трик в продължение на месец. Когато актьорът показа уменията си на снимачната площадка, режисьорът Сам Рейми е много доволен и включва сцената във финалната версия на филма.
  • Между „Лейди“ и Корт е заснета любовна сцена, но Шарън Стоун и режисьорът Сам Рейми решават, че това не е задължителна част от историята. Сцената не е включена в американската версия на филма, но присъства в международната версия.
  • Наградата в това кърваво „състезание“ през 1880 г. е 130 хиляди долара. През 2016 г. това се равнява на 2 897 746 долара и 88 цента.
  • Актьорът Джонатан Гил е индианец от племето лакота.
  • Шарън Стоун нарича целувката с Ръсел Кроу любимата си целувка на екрана. Но целувката с Ди Каприо я оставя напълно безразлична: „Беше почти толкова секси, колкото да целуваш собствената си ръка“.
  • След като снимките приключват, Шарън Стоун купува коня на име „Магия“, който нейната героиня язди. Според актрисата тя „е яздила цял живот, но никога не е имала толкова красив кон“.
  • Първоначално снимките трябва да започнат през октомври 1993 г., но са отложени, защото Кроу е зает с друг филм в Австралия. В резултат на това заснемането продължава от 21 ноември 1993 г. до 27 февруари 1994 г.
  • Sony Pictures Entertainment не одобрява кандидатурата на Ди Каприо за ролята на „Хлапето“, а след това Шарън Стоун, която наистина хареса Лео в тази роля, плаща заплатата на Ди Каприо със собствени средства.
  • Когато Шарън Стоун за първи път носи кожените панталони на своята героиня, те са толкова тесни, че актрисата не може дори да седне на стол, затова са ушити нови и по-широки. Но коженото яке на Шарън Стоун е оригинално от музея, и е на повече от 100 години.
  • По време на снимките в Аризона, Шарън Стоун убеждава Ръсел Кроу да прекара коледната сутрин с нея в едно поделение на „Армията на спасението“, където раздават храна на бедните. След това актьорите посещават приют за деца, подложени на домашно насилие.
  • Ел Рийд, който е нает като инструктор по оръжия, обучава актьорите в продължение на три месеца. Всички актьори трябва да се научат как бързо да нарисуват револвер. Тъй като Джийн Хекман е по-малко зает със снимките от другите, той има повече време за упражнения, така че той е най-бърз в тази операция.
  • Имената на главния злодей „Ирод“ и на града „Изкупление“ (англ. Redemption) са умишлени алюзии към Библията. Всички злодеи трябва да понесат заслужено наказание и да „изкупят“ греховете си, а Ирод убива „Хлапето“, точно както библейският Ирод заповядва да убият всички деца, за да унищожат малкия Исус.
  • За да наемат Джийн Хекман за филма, продуцентите трябва да сменят мястото на снимане от Дуранго (Мексико) в Тусон (Аризона, САЩ).
  • Сценаристът Саймън Мур пише „Бърз или мъртъв“ в края на 1992 г. като почит към спагети уестърните на Серджо Леоне. Sony Pictures Entertainment купува сценария на Мур през май 1993 г. и се обръща към Шарън Стоун да изиграе главната роля през юли 1993 г. Тъй като Стоун също е и копродуцент, тя одобрява избора на Сам Рейми за режисьор. Освен това Стоун казва на продуцентите, че ако Рейми не режисира филма, тя няма да участва в него.
  • За да остареят оръжията, използвани във филма, инструкторът Ел Рийд просто ги потапя в хлорна вода, за да ръждясва всичко. „Изглеждаха ръждясали и стари, но бяха чисто нови оръжия“, обясни Рийд. Рийд обръща специално внимание на малките детайли. Например никелираната обшивка и дръжките от слонова кост на жребчето на главния герой отговарят точно на онова време.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]