Васила Вълчева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Васила Вълчева
българска певица
Родена
Починала
29 юни 1981 г. (75 г.)
Музикална кариера
Стилбългарска народна музика
ЛейбълБалкантон

Васила Вълчева Караатанасова, известна още като баба Васила, е българска певица на народни песни.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 20 май 1906 г. в с. Калипетрово, Силистренско. Семейството на Васила Вълчева е един от най-старите родове в Добруджа, дошли още през 17 век от Сливенско. Баба ѝ, Бойка Курдуманова, е била най-прочутата народна певица в селото и околията, славела се и като изключително паметлива и природно интелигентна. На 7 години запява за пръв път – първата ѝ песен тогава е „Я изгрей, слънчо“[1].

През 1962 г. в съпровод на Странджанската група Васила Вълчева прави първите си записи на 5 песни в Българското национално радио.

Приноси[редактиране | редактиране на кода]

В института по музикознание на БАН, благодарение на ст.н. с Михаил Букурещлиев и други сътрудници, за поколенията са запазени над 1400 автентични текста и мелодии на песни, изпети от Васила Вълчева. По сведения на певицата са описани десетки народни обичаи и традиции. Всички те се съхраняват и до днес в Института по фолклористика и музикознание при БАН.

През 1988 г. Михаил Букурещлиев издава сборника „Народни песни от Добруджа с песни, записани и изпети от баба Васила. В уводната част авторът представя накратко нейни биографични данни.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Основан е регионалният конкурс за изпълнители на народни песни „С песните на Васила Вълчева“. В конкурса участват изпълнители в три възрастови групи. По регламент певците изпълняват добруджанска песен по избор и песен от репертоара на Васила Вълчева. Изданието на конкурса през 2006 г. съвпада със 100-годишнината от рождението на певицата.

По случай стогодишнината от рождението ѝ Националният фолклорен конкурс от 2006 г. започва да носи нейното име.

Племенницата на певицата, Митанка Петрова, е неин последовател.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Народни песни от Добруджа“, съставител ст.н. с. Михаил Букурещлиев.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]