Високи Татри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Високи Татри
Поглед на Високите Татри от Малолачник
Поглед на Високите Татри от Малолачник
49.1667° с. ш. 20.1333° и. д.
Местоположение на картата на Словакия
Общи данни
Местоположение Словакия
 Полша
Част отКарпати
Най-висок връхГерлаховски щит
Надм. височина2655 m
Високи Татри в Общомедия

Високите Татри (на словашки: Vysoké Tatry; на полски: Tatry Wysokie) са планинска верига, която включва най-високата част от Татрите и е с най-голяма надморска височина в целия район на Карпатите. По-голямата им част се намира в Словакия, а по-малката част е в Полша. Разположени са северно от Ниските Татри, от които ги отделя долината на реката Вах.

Основното ядро на масива и всички най-високи върхове на планината се намират в Словакия. Най-високият връх на планинската верига – Герлаховски щит 2655 m – е същевременно и най-високата точка на страната. На границата със Словакия се намира и най-високата точка на Полша, върхът Риси. Във Високите Татри се срещат много редки и ендемични видове растения и животни. Различни видове бозайници като мечка, рис, дива коза, порови, вълк и лисица обитават масива.

Областта е известна с условията си за практикуване на зимни спортове. Най-големите ски-центрове са Щръбске Плесо, Стари Смоковец, Татранска Ломница в Словакия и Закопане в Полша.

Татранският национален парк (Tatranský národný park) в Словакия е създаден през 1948 г. докато полският Татрзански национален парк (Tatrzański Park Narodowy) през 1954 г.

Поглед на Високите Татри от Попрад
Поглед на Високите Татри от Попрад
Шрбске Плесо (Štrbské Pleso)
Щрбске Плесо (Štrbské Pleso)

Върхове[редактиране | редактиране на кода]

15-те най-високи върхове на Високите Татри – всички разположени в Словакия – са: [1]

Долини[редактиране | редактиране на кода]

Морске Око

Във Високите Татри има 23 долини, повече на словашката страна.

Езера[редактиране | редактиране на кода]

Най-голямо, Морске Око с площ 34,50 ha, дълбочина 50,8 m, 1395,4 m н.в., се намира на полската страна. Най-дълбоко е Велке Хлинцово Плесо (20,08 ha, 53 m, 1946 m) което се намира в Словакия. Много популярни са Щрбске плесо и Попрадске плесо.

Водопади[редактиране | редактиране на кода]

Най-известните водопади се намират на Студени поток. Най-голям, но не най-висок, водопад на полската страна е Сиклава. Неговата височина е 64 – 70 m, докато наклон около 35°.

Градове[редактиране | редактиране на кода]

На територията на Високите Татри се намира единствен град, Високе Татри който е изходна точка за екскурзии към Високите Татри.

Наука[редактиране | редактиране на кода]

Във Високите Татри се намират две основните астронимически обсерватории на Словакия: обсерватория Скалнате Плесо и обсерватория Ломницки щит.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]