Гурбангули Бердимухамедов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гурбангули Бердимухамедов
Gurbanguly Berdimuhammedow
туркменски политик

Роден
29 юни 1957 г. (66 г.)
Бабарап, СССР

Религиясунитски ислям
Учил вТуркменски държавен медицински университет
Политика
Партиянезависим политик (2013 г.)
2-ри президент на Туркменистан
21 декември 2006 – 19 март 2022 г.
Военна служба
Званиеармейски генерал
Служил на Туркменистан
Род войскиСухопътни войски
Семейство
СъпругаОгулгерек Бердимухамедова
Деца4

Уебсайт
Гурбангули Бердимухамедов в Общомедия

Гурбангули Мяликгулевич Бердимухамедов (на туркменски: Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhammedow) е туркменски политик и бивш президент на Туркменистан. Преди това е бил вицепремиер и министър на здравеопазването.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 29 юни 1957 година в село Бабарап, Ашхабадска област в Туркменската ССР. Според непроверени слухове Курбангули Бердимухамедов е извънбрачен син на предишния президент Сапармурад Ниязов.

През 1979 година се дипломира в стоматологичния факултет на Туркменския държавен медицински институт, след което защитава и аспирантура, за което получава степен кандидат е на медицинските науки. От 1980 година започва да практикува като лекар-стоматолог.

В периода 1990 – 1995 г. Бердимухамедов е асистент в катедрата по терапевтична стоматология, доцент, декан на Стоматологичния факултет на Туркменския държавен медицински институт.

От 1995 – 1997 г. е директор на Стоматологичния център на Министерството на здравеопазването и медицинската промишленост, а от 1997 г. е министър на здравеопазването и медицинската промишленост.

От 2001 г. е заместник министър-председател на Туркменистан (министър-председател на страната е самият президент Ниязов), а през ноември 2006 представлява Туркменистан на срещата на върха на страните от ОНД в Минск.

След смъртта на Сапармурад Ниязов на 21 декември 2006 г. оглавява Комисията по погребението на президента и по решение на Държавния съвет за сигурност заема поста и.д. президент на Туркменистан. В съответствие с Конституцията на Туркменистан този пост трябва да бъде зает от председателя на меджлиса (парламента) Овезгелди Атаев, но против него внезапно е възбудено углавно дело. Така става изпълняващ длъжността (и.д.) президент на Туркменистан. На 11 февруари 2007 година печели президентските избори в страната.

Предизборни обещания[редактиране | редактиране на кода]

Бердимухамедов обещава да направи интернет достъпен за гражданите на Туркменистан (сега мрежата се използва само от 5% от населението, много от сайтовете са блокирани). В телевизионна реч Бердимухамедов заявява:

„Мисля, че международната мрежа на интернет, най-новите комуникационни технологии трябва да са достъпни за всеки гражданин“

Това обещание вече е получило своето изпълнение. От 17 февруари 2007 г. 2 модерни интернет кафета започват да работят в Ашхабад. Час използване на Интернет струва почти 4 евро. Както е съобщено от Министерството на комуникациите на Туркменистан в Ашхабад в близко бъдеще ще има 15 интернет кафенета, включително и в провинциите (областни центрове). Безплатен достъп до интернет имат всички студенти и преподаватели от висши училища и научни институти, както и читателите на Централната научна библиотека на Туркменистан.

Също така обещава да реформира образователната система, като се върнат музикалните училища в провинциите, закрити при Ниязов, и да се увеличи периодът на обучение в средното училище от 9 на 10 години и висшето образование от 4 на 5 години.

Президентски избори 2012 г.[редактиране | редактиране на кода]

15 декември 2011 г. на VII конгрес на Демократическата партия на Туркменистан и Националното движение „Галкиниш“ е обявено, че на президентските избори през 2012 г. ще бъде излъчена кандидатурата на Курбангули Бердимухамедов. На 3 януари 2012 г. Бердимухамедов е регистриран като кандидат за поста президент на Туркменистан. На 9 януари 2012 г. Бердимухамедов представя по националната телевизия предизборната си програма. Изборите се провеждат на 12 февруари 2012 г. Мисията на ОНД в лицето на нейния председател заявява: „президентската кампания в Туркменистан се проведе в съответствие с правилата на етиката, правилно, в спокойна среда“, „жалбите и петициите са били докладвани“. В съответствие с член 51 от Закона за изборите на президент на Туркменистан Курбангули Бердимухамедов печели с абсолютно мнозинство (97,14%) и е избран за президент на Туркменистан.

Президентско управление[редактиране | редактиране на кода]

С първия си указ Бердимухамедов връща образованието до 10-и клас в училищата. Обещанието да се премахне задължителното носене на национални костюми от учениците и студентите не е изпълнено. Традиционната рокля, използвана като училищна униформа за момичета, е заменена с тъмнозелена рокля и „европейски изглеждащи престилки.“

През пролетта на 2009 г. започват действия за конфискуване на екземплярите от книгата „Рухнама“ във всички институции и предприятия в страната. Мястото ѝ заемат книгите на Бердимухамедов. В средните училища на Туркменистан книгата остава в списъка от въпроси, но се намалява учението по нея на 1 час на седмица. Отменен е и изпитът върху „Рухнама“.

Направени са някои промени в държавните символи и ритуали, които се тълкуват като ограничение на култа към личността на Ниязов, името му е заличено от текста на клетвата, а след това и в националния химн на Туркменистан, и се заменя с думата „президент“.

Култ към личността[редактиране | редактиране на кода]

Неофициален носител на титлата „лидер на нацията“. С името на баща си Бердимухамедов наименува дворец на културата, издига паметник още приживе, войскови легион 1001 също е наречен на името на баща му.

Негови снимки и портрети са на разположение на хиляди плакати и знамена, безброй снимки са окачени в помещенията на институциите, кабините на превозните средства, както и в началото на почти всички национални телевизионни предавания и първите страници на вестниците.

През 2007 г. за 50-ата годишнина на президента централната банка на страната сече златни и сребърни възпоменателни монети с лицева страна, изобразяваща портрет на Курбангули Бердимухамедов.

По време на празниците местната преса публикува поздрав за Бердимухамедов от името на правителството, парламента и други правителствени агенции.

В началото на 2012 г. в Ашхабад, в Музея на изящните изкуства, е поставена първата статуя на президента, седнал на кон с „национална прическа“.

Младоженците, когато се подписват в общините, трябва да се снимат на фона на портрета на Курбангули Бердимухамедов.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Според публукувана информация в медиите през декември 2009 г. Курбангули Бердимухамедов се интересува от четене, конна езда, спортен, свири на различни музикални инструменти, пише поезия за родината. Автор е на няколко книги, включително научни трудове. В края на 2011 г. е автор и изпълнител на песента „Ти си моето бяло цвете“.

Наследници: син Сердар, 3 дъщери и 4 внуци.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бердымухамедов, Гурбангулы Мяликгулыевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​