Далат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Далат
Đà Lạt
— град —
      
Герб
Изглед към Далат, 2012 г.
Изглед към Далат, 2012 г.
11.9417° с. ш. 108.4383° и. д.
Далат
Страна Виетнам
Площ393,29 km²
Надм. височина~1475 m
Население406105 души (2015)
1033 души/km²
Основаване1863 г.
Официален сайтdalat.lamdong.gov.vn
Далат в Общомедия

Далат (на виетнамски: Đà Lạt) е град в централната планина на Виетнам, столица на провинция Лам Донг.

Разположен е на платото Далат на около 1475 метра надморска височина. Намира се на 1491 км от Ханой и на 300 км от град Хошимин.

Името на града най-вероятно произхожда от езика лати, един от възможните преводи е „речното племе Лат“. Освен това градът има много неофициални названия: „Малкият Париж“, „Градът на вечната пролет“, „Швейцарските Алпи във Виетнам“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на Далат започва с колонизацията на Виетнам от французите. Смята се, че бактериологът Александър Йерсен е първият, който забелязва през 1887 г. чистия хладен въздух в тази област и предлага изграждането на курорт тук. Официалната година на основаване се счита за 1863 година.

През 1907 г. е построен първият хотел, а през 1912 г. е формиран град Далат, който бързо набира популярност сред европейците. Към 1920 г. формирането на града като цяло е завършено.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Сега Далат е планински курорт, заобиколен от вечнозелени гори, множество водопади, езера, живописни долини, проходи и природни паркове.

Поради местоположението си е с много мек, субекваториален климат. Температурата на въздуха варира от +10 до +26° С. Средните месечни температури са от +24 °C през ноември-декември до +28 °C през април-май.

Минималните валежи се появяват в „сухия сезон“ – от декември до март, през лятото и есента може да вали, но дори и през дъждовния сезон е доста топло и слънчево.

Теренът на Далат е предимно хълмист, което добавя допълнителна красота.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на града се състои от земеделие (отглеждане на плодове, цветя, ягоди, грозде, кафе), винопроизводство, туризъм, научни изследвания – Далат е един от центровете на виетнамската наука.

Високата надморска височина, мекият климат на курорта без горещини, ранната комбинация от френския провинциален чар от времето на колониализма и екзотиката на изтока на Виетнам, и чистият планински въздух, го правят привлекателно място за почивка не само сред местните жители, но и сред туристите от други страни.

Градът има развита туристическа индустрия. Той е популярна дестинация за меден месец на младоженците и град на артисти и художници от Виетнам. Градът е известен със своите голф игрища и цветен парк.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Забележителностите на Далат са: Езерото Сюан Хуонг, разположено в центъра на града, местните пагоди – Lam Ty Ni, Thien Vuong, Linh Son, Su Nu, Minh Nguyet Cu Si Lam, католически и евангелски църкви, катедрала, лятната резиденция на последния император Бао Дай с напълно запазен интериор, старата железница, която в периода 1928 – 1964 г. свързва Далат и Тапчам (сега по нея минава туристически влак). Особено забележителна е къщата за гости „Ханг Нга“, наричана още „Лудата къща“, която едновременно е хотел, кафене и художествена галерия.

Историческият музей „Лам Донг“, построен в колониален френски стил, представя древни артефакти, костюми и музикални инструменти на местните народи.

Градът е известен със своя Цветен парк и Долината на любовта (Thung Lung Tinh Yeu). Организират се обиколки до близките природни паркове и до живописни водопади, като най-известни са водопадът Прен на 10 км от града и Водопадът на слона на 30 км от града. Край града е манастирът на „Дева Мария“ (Nha Tho Domin), който е построен през 1942 г.

Далат е известен и като „градът без светофари“ във Виетнам.

В града се провеждат фестивалите:

  • Фестивал на цветята в Далат (Festival hoa Đà Lạt)
  • Седмица на чая в Далат (Tu Dan lễ văn hóa trà Đà Lạt)
  • Фестивал на черешовия цвят (Lễ hội hoa anh đào)
  • Фестивал „Đồi cỏ hồng“
  • Фестивал на дъжда (Lễ hội mưa)
  • Фестивал на гонга (Lễ hội cồng chiêng)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Далат“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​